30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky

Česká národní banka

Česká národní bankaČeská národní banka je známá také pod zkratkou ČNB. Je to centrální banka České Republiky a jako takovámá dohled nad finanční situací v našem státě. Svými zásahy ovlivňuje tok financí mezi ČNB a ostatními bankami, ale i mezi dalšími subjekty, které s penězi přijdou do styku. Stručně řečeno ovlivňuje celý finanční trh.

Jaký je hlavní cíl České národní banky

Cenová stabilita. ČNB disponuje mnoha nástroji, kterými se stabilitu cen snaží udržet. Zjednodušeně řečeno je dobré, aby v zemi nepůsobila hyperinflace ani deflace, ale jen mírná inflace v mezích, které ČNB předem stanoví.

Jednou z možností jak toho dosáhnout je regulovat finanční trh buď objemem peněz, které na trh nově putují nebo výší úrokových sazeb, které ČNB stanoví ostatním bankám. Ty totiž prakticky kopírují hladinu úrokové sazby centrální banky a k tomu si přidávají svoji marži.

Česká národní banka také spravuje agendu Komise pro cenné papíry a dohlíží nad družstevní záložny, pojišťovnictví a penzijní připojištění. Kromě platných platidel emituje i různé pamětní mince a bankovky.

Ačkoliv každá centrální banka ovlivňuje zejména finanční trh v dané zemi, tak je schopna zasáhnout i širší okolí. Nakupuje a prodává totiž i ostatní měny, zlato a cenné papíry a tím znovu reguluje trh.

Hlavní postavou České národní banky je její guvernér. V minulosti ze známějších jmen to byli např. Josef Tošovský nebo Zdeněk Tůma.

2 Comments

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.