30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky, Karty

Kreditní karty

Kreditní karta je platební karta, která Vám umožňuje mít své finance neustále při sobě a volně s nimi disponovat. Je zakódovaná kódem pin, který je specifický pro každou kartu. Kreditní karty jsou už v dnešní době běžně používány a kdekdo by se bez nich už ani neobešel.

Kreditní karty mohou sloužit při nákupech v obchodech, při platbě malých částek, ale naopak také těch velkých. Dnes kreditní karty vydávají především finanční instituce, nejvíce banky. Existuje mnoho druhů kreditních karet a každá banka nabízí zvýhodnění v něčem jiném. Každý si tak může vybrat službu takovou, jaká se nejvíce slučuje s jeho životním stylem. Na světě je několik nejvýznamnějších kreditních karet. Těmi jsou Visa, MasterCard, American Express a Diners Club. Také tyto společnosti zajišťují fungování kreditních karet po celém světě. Pokud tedy vlastníte některou z těchto typů karet, můžete ji použít také v zahraničí.

Kreditní karta má ale mnohem více výhod, než si dokážeme představit. Nejen, že se jedná o sumu peněz, kterou si na kartu uložíme a kterou bychom neradi nosili neustále při sobě. Karta je také velice výhodná především v zahraničí. Kreditní karta totiž eliminuje směnu valut. Pokud tedy pojedete do zahraničí a budete si chtít své peníze směnit na tamější měnu až na místě, kreditní karta Vám umožní velice dobrý kurz. Navíc také neplatíte poplatky za směnu.

Kreditní karta má celkem dlouhou historii. První zmínka o předchůdci kreditní karty pochází z roku 1870 z USA. Tehdy se začaly vydávat úvěrové mince nebo známky. Obsahovaly identifikační číslo a logo obchodníka, byla tedy možná rychlá identifikace klienta. Zámožným obchodníkům tak umožňovala při předložení odebírat zboží na úvěr. Samotný termín kreditní karta pochází z roku 1887. Termín byl uveden v románu, ve kterém autor popisoval kreditní kartu jako platidlo v roce 2000. V roce 1915 byl vynalezen mechanický spínač, který velice usnadnil používání kreditních karet. Majitel svou kartu předložil, obchodník zachytil údaje z karty a účtárna majiteli po měsíci zasílala celkovou fakturu za jeho nákupy.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.