30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Důchod

Nová éra penzijního připojištění

penzijni-fondy-srovnaniPenzijní připojištění je tu s námi už 18 let. Historie tohoto spoření na stáří je úspěšná, protože i v naší malé zemi se ho účastní na 4 miliony klientů, kterým není lhostejné, jakou kvalitu bude mít jejich život po odchodu do důchodu.

Rok 2012 ale přináší první razantní změny do tohoto dříve konzervativního a stabilního spořicího produktu. Jak bude penzijní připojištění vypadat v nové éře od roku 2013?

Žádná garance

Na první pohled nejděsivější změna. Garance, že klienti o své peníze nepřijdou, je z penzijního pojištění odstraněna, tedy alespoň z nových smluv uzavřených od prosince 2012. To znamená, že účastníci penzijního připojištění budou moci o své peníze přijít, když se fondu nebude dařit. Právě kvůli pocitu naprostého bezpečí a vidině slušného zisku si přitom mnoho lidí penzijní připojištění založilo (těm garance zůstane, pokud sami nepřestoupí do nových fondů, kterým se říká účastnické).

Na druhou stranu se není tolik čeho bát – účastník si totiž může vybrat, kam budou jeho peníze investovány. Nejbezpečnější je investice do státních dluhopisů – až se přestanou splácet české státní dluhopisy, Češi budou mít mnohem více problémů, než ztrátu peněz v penzijním připojištění. Tudíž se dá stále počítat s minimálním, ale takřka jistým ziskem.

Odvážnější a ziskuchtivější klienti se vrhnou na fond dynamických investic a pro ostatní existují další dva fondy: konzervativní a vyvážený.

Vyšší státní příspěvek za horších podmínek

Obojaké pocity lze mít ze změn ve státním příspěvku. Nově bude stát poskytovat příspěvek až 230 Kč měsíčně, ale až od příspěvku účastníka 1 000 Kč měsíčně. Stát tak žene obyvatele do intenzivnějšího spoření, které se však může vymstít ve chvíli, kdy zisky fondu nepokryjí inflaci a vložené peníze tak budou ztrácet hodnotu.

Hlavní je mít dostatek informací

V dnešním složitém světě je složité si vybrat, jaký si koupit rohlík ((ne)rozmražený), natož jaké nástroje zvolit ke spoření na důchod, který přijde třeba až za mnoho let. Načerpat informace tak může být vůbec to nejdůležitější, co pro svou budoucnost můžete udělat. Zkusit to můžete na portálu o penzijním připojištění pfondy.cz.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.