30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Pojištění automobilů

Pojištění automobilu je v dnešní době velice důležité a některé pojištění Vašeho automobilu je dokonce povinné. Mohli bychom pojištění automobilu rozdělit do svou skupin. Jedná se o povinné ručení, tedy pojištění, které je dané zákonem. Další skupinou je pak havarijní pojištění, které je volitelné a není podmíněno zákonem. Pojištění vozidel je velice žádané, právě proto ho nabízí mnoho bank v České republice.

Zákonné pojištění vozidel, tedy povinné ručení, je pojistná smlouva o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Je povinen ji uzavřít vlastník nebo spoluvlastník tuzemského vozidla nebo řidič cizozemského vozidla. To znamená, že pokud jste vlastníkem automobilu a účastníte se provozu na pozemních komunikacích, jste povinen mít povinné ručení, tedy zákonné pojištění vozidel. Toto celé kontroluje ČKP, tedy Česká kancelář pojišťoven. Porovnává údaje z registru vozidel s údaji o pojištěných autech od všech pojišťoven v České republice.

Pokud vlastníte automobil a nemáte povinné ručení, čeká Vás sankce v podobě 20 Kč až 300 Kč na den. Pokud tak s automobilem jezdíte měsíc, čeká Vás sankce zhruba 1500 Kč. Dle zákona ale hrozí majiteli auta bez povinného ručení sankce až 40 000 Kč.

Dalším druhem pojištění automobilu je havarijní pojištění. Toto pojištění není nutné, proto si ho klient může zvolit podle své potřeby. Na rozdíl od povinného ručení je havarijní pojištění určené přímo na vozidlo. Chrání tak škody především na Vašem motorovém vozidlu. Sazby na havarijní pojištění automobilu jsou nižší než sazby na havarijní pojištění motocyklu. Pro srovnání jsou skvělé procentuální hodnoty. Pokud se tak sazba u pojištění vozidla pohybuje mezi 4-10 %, sazba u pojištění motocyklu může dosahovat až 30% z ceny vozidla.

V dnešní době nabízí pojištění automobilů spoustu bank v České republice. Povinné ručení si tak můžete zřídit u Allianz, Axa, České pojišťovny, ČPP, ČSOB pojišťovny, Generali, Kooperativy, Slavii pojišťovně a podobně. Vaším právem je také libovolně přecházet z jedné pojišťovny do pojišťovny druhé a uzavírat tak jiné povinné ručení. Je pouze na Vás, jakou banku zvolíte.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.