30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Půjčky na směnku

Čím dál častěji se v dnešní době můžeme setkat s tím, že se poskytují půjčky na směnku. Směnky totiž lze velice dobře využít pro zajištění závazků. Jsou dnes běžně využívány a tak se s nimi setkávají i běžní občané.

Ovšem směnka má jak své výhody, tak také nevýhody. Nesprávné vyhotovení směnky může způsobit její neplatnost. Neuvážený podpis směnky a nedůsledná obrana proti jejímu vymáhání pak činí lidem další potíže.

Co jsou to půjčky na směnku?

Představují finanční závazek vůči věřiteli zajištěný směnkou. Dlužník tak kromě smlouvy, kterou podepisuje, musí podepsat i směnku. Podepisuje směnku na požadovanou částku. Jedná se o nejdostupnější možnost získání finanční výpomoci pro občany, ale nejde o zrovna nejvýhodnější půjčku. Po žadatelích je požadováno jen minimum informací.

Směnka

Autor obrázku: Tax Credits

Směnka je písemným dokladem o závazku. Jedná se o cenný obchodovatelný papír. Výstace směnky se bezpodmínečně zavazuje k tomu, že osobě uvedené ve směnce zaplatí ve stanovené době směnečnou sumu (v tomto případě se jedná o směnku vlastní). Půjčky na směnku můžou být také cizí. V cizí směnce výstavce směnky přikazuje třetí osobě (směnečníkovi), aby zaplatil osobě uvedené ve směnce směnečnou sumu za něj.

Směnka tedy představuje platební a úvěrový nástroj. Vyjadřuje vztah mezi dlužníkem a věřitelem, kteří mezi sebou sjednají půjčku nebo půjčky na směnku. U půjček na směnku má směnka především zajišťovací charakter. K uplatnění směnky dochází v případech, kdy dlužník ve sjednaném termínu nesplnil platební povinnost z mimosměnečného vztahu.

Výhody směnky

  • snadná vymahatelnost pro majitele
  • rychlá dostupnost pro žadatele
  • nenahlížení do registru dlužníků
  • nízký požadavek na bonitu

Nevýhody směnky

  • vyšší úroková sazba
  • vyšší RPSN

Při sjednávání půjček na směnku, je proto třeba mít se na pozoru. Před podpisem si smlouvu pečlivě přečtěte. Pozor si dejte obzvláště na pasáže psané velmi malým písmem.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.