30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Spoření

Financování bydlení díky stavebnímu spoření pomůže vám i vašim dětem

Autor obrázku: Images Money

Stavební spoření patří mezi jeden z nástrojů slušného zhodnocení finančních prostředků. Stavební spoření je také jednou z možností, jak si pořídit vlastní bydlení. Stavební spoření si můžeme sjednat u stavební spořitelny. Na českém trhu existuje pět stavebních spořitelen. Stavení spoření se skládá ze dvou fází.

Stavební spoření je typem spoření, které vzniklo za účelem umožnit široké české veřejnosti formou výhodných podmínek spoření šetřit na pořízení vlastního bydlení. Stavební spoření se realizuje za pomoci spoluúčasti státu. Jedná se o vytvoření podmínek pro tvorbu vlastního kapitálu, které neumožňuje žádná jiná forma spoření. Jedná se tak o spoření s možností výhodného úvěru, který poskytne prostředky na pořízení vlastního bydlení. Stavební spoření se tak skládá z fáze spoření a nároku na překlenovací úvěr.

Kdy a kde stavební spoření vzniklo

Tak jako většina věcí i stavební spoření má svou historii. Myšlenka stavebního spoření se poprvé objevu již v 18. století. Poprvé nad stavebním spořením začali přemýšlet v Anglii. Spojilo se zde několik lidí, kteří si potřebovali vybudovat vlastní bydlení. Spořili a poté si vybrali uloženou částku na bydlení.

Ovšem nejvýznamněji se stavební spoření prosadilo v Německu. V roce 1885 byla založená vůbec první stavební spořitelna. Prvenství v založení mělo právě Německo. Do první světové války ale mnoho lidí možnost stavebního spoření nevyužívalo. Svého velkého rozvoje se stavební spoření dočkalo až po první světové válce.

V letech 1924 – 1929 nastává boom v oblasti stavebního spoření související s potřebou výstavby nových bytů. Změnil se i dosavadní přídělový systém stavebního spoření, který byl založen na losu. Nové stavební spoření se přidělovalo na základě hodnotícího čísla. Podruhé zažilo stavební spoření svůj rozvoj po druhé světové válce. Opět za tímto rozvojem stál nedostatek bytů.

Stavební spoření v České republice

Na českém trhu se stavební spoření objevuje až v 90. letech 20. století. V České republice tedy patří stavební spoření mezi nejmladší finanční produkt. Od počátku 90. let 20. století bylo na českém trhu šest stavebních spořitelen. Ovšem jedna ze stavebních spořitelen zanikla fůzi. Proto dnes nalezneme na českém trhu pouze pět stavebních spořitelen.

Dnes patři stavební spoření v České republice mezi jeden z nejoblíbenějších spořících produktů. Rovněž patří mezi třetí nejrozšířenější způsob financování vlastního bydlení.

Hlavní myšlenka stavebního spoření spočívá v možnosti získání levného úvěru na bydlení. Účastníkem stavebního spoření může být právnická či fyzická osoba, která uzavřela písemnou smlouvu o stavebním spoření. Za nezletilé děti uzavírá smlouvu zákonný zástupce.

Za uzavření smlouvy o stavebním spoření si stavební spořitelny účtují poplatek. Tento poplatek se pohybuje kolem 1 % z cílové částky stavebního spoření. Teprve poté začíná klient spořit. Stavební spoření je podporované i státem. Stát poskytuje státní příspěvek na stavební spoření.

Od 1. 1. 2011 vešla v platnost novela zákona o stavebním spoření. Od tohoto data stát podporuje stavební spoření státní podporou ve výši 10 % z vložené částky. Jednotlivé platby státní podpory vám mohou být připsány měsíčně či ročně. Maximální částka však je 3000 Kč za rok.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.