30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Dávky

Jaké sociální změny nás potkali s příchodem roku 2015

V roce 2015 nastalo několik málo změn a to především u porodného na druhé dítě. Nejvíce příspěvků přichází na děti, a to proto, aby byl zajištěn jejich kvalitní život a byly uspokojeny potřeby, které děti mají. Rodiče dostávají podporu formou slevy na daních, nebo také mohou dostat různé přímé finanční injekce a to jak jednorázové, tak i pravidelné.

Nejvíce peněz se dostává na rodičovský příspěvek, porodné je spíše pomoc symbolická. Rodičovský příspěvek se vyplácí po narození dítěte, nebo po skončení mateřské dovolené. Ten činí 220 000 korun, které jsou rozděleny do měsíčních příspěvků a to po dobu maximálně 4 let. Jde o náhradu za mzdu pro jednoho z rodičů a je jedno, jde-li o matku, či otce. Příspěvek se pobírá vždy jen na jedno dítě, a to na to nejmladší.

Jestliže rodina nemá příjmy, které překračují 2,4 násobek životního minima, má nárok na přídavek na dítě. U dětí do 6 let je to 500 Kč měsíčně, do 15 let 610 Kč měsíčně a do 26 let 700 Kč měsíčně.

Porodné se vyplácí v případě narození prvního, nebo druhého dítěte a to rodinám, jejichž příjmy nedosahují 2,7 násobku životního minima, v roce 2014 to byl pouze 2, 4 násobek životního minima. Největší změna přišla u porodného, to bylo rozšířeno i na druhé dítě.

Pokud přijdete o práci, tak máte nárok na stejné věci, jako tomu bylo loni. Maximální doba podpory je 11 měsíců, kdy první dva měsíce pobíráte 65% průměrné měsíční mzdy a pak tato částka klesá.

Co se týká bydlení a hmotné nouze, tak tady se to posuzuje podle toho, v jaké jste životní situaci. Jde o dávky, které zajišťují bydlení, přežití u velmi slabých rodin, nebo můžete žádat o příspěvky pro osoby, které se musely vzdát zaměstnání kvůli péči o člena rodiny.

Dostávat příspěvek na náklady na bydlení můžete tehdy, pokud jsou tyto náklady vyšší, než je třetina příjmů. Podmínkou je, abyste měli na této adrese nahlášené trvalé bydliště. Příspěvek na bydlení je až 70% nákladů na bydlení. Zákon však pamatuje na to, aby nebyly náklady nepřiměřené. Tabulky jsou konkrétní, ale velmi složité. Další věcí, o kterou můžete žádat, je doplatek na bydlení. Pokud vám nestačí příspěvek na bydlení, tak můžete žádat i na doplatek na bydlení. Ten dostanete v případě, že vám nestačí částka, která odpovídá životnímu minimu.

Jde o dávku, která je určená pro rodiny, jež se potýkají s existenčním minimem. Pokud ale žádáte o tento doplatek, mohou vás úřady přestěhovat do bytu, který má nižší kategorii bydlení.

Dále pak můžete požádat o okamžitou finanční pomoc pro osoby, které se ocitnou v akutní tíživé situaci. Tady se jedná o ty, kdož nemají nárok na dávky v hmotné nouzi. Nejde ale o dávku, kterou byste mohli čerpat kdykoliv, ale jde o záchranu tehdy, když se pokazí vše, co může.

Další věc, o kterou lze požádat stát o pomoc je pohřebné a to pokud se jedná o pohřeb, který má zajistit nezaopatřené dítě. Pokud však umře jeden z rodičů nezaopatřeného dítěte, pak se tato dávka nevyplácí. Zažádat také můžete o příspěvky na péči, pokud se staráte o člověka, který se sám o sebe nedokáže postarat a je na vaší pomoci závislí.

Ještě bychom měli zmínit fakt, kolik činí životní minimum pro jednotlivce. Jde o částku 3 410 Kč. Druhá dospělá osoba v domácnosti dostane 2830 Kč, pokud je též bez zaměstnání, dítě do 6 let má nárok na 1740, od 6 – 15 let 2 140 Kč a od 15 – 26 let 2 450 Kč.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.