30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Dávky

Vyřízení výživného

Někteří lidé si myslí, že rozvodem se jim uleví od nepříjemných záležitostí, které před ním museli řešit. Avšak pravdou je, že rozvod sebou nese i spoustu problémů, jako je vyřízení si různých dávek, výživného a podobně.

Co je to výživné?

Výživné anebo jak mnozí říkají, také alimenty jsou peníze, které je rodič povinen vyplácet pro potřeby dítěte. Alimenty se vztahují jen na dítě, které není plnoleté anebo není schopno uživit se samo, tedy může se stát, že půjde o dospělé dítě, které ještě stále studuje a samo si nemá studie z čeho hradit.

Kdo rozhoduje o zisku výživného?

Většinou výživné platí rodiče, kteří nežijí se svými dětmi, což je nejčastěji způsobeno rozvodem, kdy u rozvodu soudce určí, do čí péče budou děti svěřeny a pak ten druhý rodič má povinnost platit výživné neboli alimenty. Tato finanční pomoc je rozhodnuta hned při rozvodu, takže výživné určuje soudce. On určí nejen, že je bude daná osoba platit, ale také výše tohoto finančního příspěvku.

Jak vysoké výživné mohu dostat?

Pravdou je, že o tom rozhoduje soudce. Avšak soudce se také musí řídit jistými pravidly. Samozřejmě, že se výška výživného se odvíjí od toho, jak vysokou mzdu má rodič, který je povinný výživné platit, záleží také na tom, jak je dítě staré. Obecně existuje taková tabulka, kde je orientačně vypsáno kolik můžete dostat. Například pokud máte dítě, které patří do kategorie deset až čtrnáct let, tak byste měli dostat patnáct až devatenáct procent ze mzdy platícího rodiče. Avšak je to pouze orientační, může se stát, že to soudce přehodnotí a trochu tu sumu upraví.

Jaké druhy výživného existují?

Věděli jste, že výživné se nemusí vztahovat pouze na dítě? Existuje několik druhů, kde se vztahuje výživné na různé lidi, nejen na vaše dítě.

Výživné mezi manžely

Dokonce i manželé mají mezi sebou vyživovací povinnost. To znamená, že pokud jeden z manželů není schopen sám sebe uživit, tak jeho polovička by mu měla přispívat. V běžném manželství to mnozí považují za samozřejmost, ale najdou se i takoví, kteří si svou výplatu někam ukládají a přestože plat toho druhého nevystačí na uživení celé rodiny, tak mu musí přispět. Avšak pravdou je, že vyživovací povinnost může nastat i po rozvodu, když jeden z manželů není schopen sám sebe uživit.

Kromě tohoto výživného existuji i další, jako je výživné na příbuzného či výživnost v případě osobního bankrotu a podobně.

Výživné je finanční pomoc, která je nutná pro rodiče, kteří nejsou schopni sami uživit své dítě, avšak existují i jiné druhy této finanční pomoci.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.