30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Půjčky bez registrů aneb Má registr dlužníku stále smysl?

Jsou lidé, kteří mají již jednu půjčku, ale finance jim stále nestačí a potřebovali by si ještě půjčit. Problém je v tom, že veškeré banky nahlížejí do registru dlužníků, a když tam najdou jméno dané osoby, tak další půjčku mnohdy nedovolí.

K čemu slouží registr dlužníků?

Registr dlužníků je seznam, na kterém jsou vypsány všechny osoby, které si kdy vzali půjčku a také typ a částka půjčky, kterou si nechali zhotovit. Tento seznam slouží zejména pro banky, aby věděly, zda mohou dané osobě ještě poskytnout další peníze či ne, protože banky berou ohled na to, kolik financí pak daná osoba má, aby byla schopna splácet veškeré splátky, což je tím největším problémem.

Využívají registr dlužníků všechny organizace?

Tento seznam slouží hlavně pro banky, obzvlášť pokud jde o velké banky. Avšak pravdou je, že existují a jiné společnosti, které dají osobám půjčku, aniž by nahlédli do registru dlužníků.

Mnozí v tom vidí výhodu, protože pak dostanou půjčku za každé okolnosti, ale ve skutečnosti to taková výhoda není, protože tyto společnosti nemyslí na to, odkud máte vzít peníze na splácení půjček a samozřejmě, že je po vás chtějí, i když je nemáte. A právě tímto způsobem se mnoho lidí dostává do problémů, jako jsou exekuce a podobně.

Mělo by být nahlížení do registrů povinné?

Pokud by se nahlížení do registru dlužníků stalo povinným, tak mnozí lidé by přišli o možnost si vzít půjčku. A existuje mnoho společností, které právě to živí, že nabídne půjčku i tomu, který jí nedostane v bance. Otázkou je, jestli by to bylo ku prospěchu. Protože ti lidé by pak byli nuceni brát peníze někudy jinudy, když je nedostanou ani od banky a ani od jiných společností. A pak by mohla narůstat i kriminalita.

Na druhou stanu asi by to přivedlo více zisků bankám, což by mohlo zničit nebankovní společnosti, které tyto služby nabízejí, což by přínosem mohlo být, protože tyto společnosti se většinou starají o vykořisťování, protože nasazují mnohokrát vyšší úroky, dávají radikální podmínky smlouvy a mnohé další. Takže registr dlužníků má své opodstatnění a také je to omezení, díky kterému mohou jiné společnosti růst.

Registr dlužníků je pro mnohé nevýhoda, protože se nedostanou k půjčce, kterou potřebují, ale na druhou stranu, pokud se k ní dostanou i přes to, že dluží někde jinde, tak nemusí mít peníze na všechny splátky a pak se dostávají do obtíží.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.