30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Co se stane, když nezaplatím zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění za vás odvádí zaměstnavatel, pokud jste zaměstnanec, stát, pokud jste na úřadu práce, na mateřské dovolené, nebo máte dítě do 7 let v péči, nebo pokud jste v invalidním, nebo starobním důchodu. V ostatních případech si musíte platit zdravotní pojištění sami.

Firmy a drobní podnikatelé, nebo nezaměstnaní, kteří nejsou vedeni na úřadu práce, musejí odvádět zdravotní pojištění sami. Někdy se může stát, že se dostanou do finančních problémů a na zdravotní pojištění, prostě peníze nezbudou a tak se s platbou opozdí. To se však může hodně prodražit. Připravte se na velmi vysoké penále.

Zdravotní pojištění se musí odvádět řádně a včas. Výše penále je 0,05% za každý dlužný den, přičemž se penále začíná počítat hned po prvním dnu splatnosti a končí až v den zaplacení. Pokud nebudete platit zdravotní pojištění rok, činí roční úroková sazba 18,25%.

Co se týká sociálního pojištění, tak tam lze penalizaci snížit. Penále zde činní 0,025% denně. Ke zvýhodnění dochází při zaplacení první splátky, do té doby je to stejně jako u zdravotního pojištění 0,05% za každý den a tato cifra se počítá i tehdy, když nejsou řádně hrazené splátky.

Pokud se stanete neplatiči sociálního a zdravotního pojištění a neuhradíte penále, budou z vás peníze vymáhány soudní cestou, kdy může dojít dokonce i k exekuci a zde si neplatič připlatí i za náklady, jež jsou spojovány se službami exekutora.

Pokud se dostanete do finančních problémů a nejste schopni platit sociální a zdravotní pojištění, pak se spojte s vaší zdravotní pojišťovnou a poraďte se s nimi, jak tuto situaci řešit. Spolupráce je v tomto případě velice důležitá. Vyhnete se tak daleko větším problémům, které by pak mohli nastat.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.