30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Daně

Víte, jak se vypočítává vaše mzda?

Jako zaměstnance vás jistě vždy zajímá, kolik si za odvedenou práci vyděláte peněz. Jak se ale zorientovat v tom, když máte hrubou mzdu v určité výši, ale na účet vám přijde podstatně jiná, menší výplata? Je dobré si uvědomit, co vše se vám strhává a jak to ovlivňuje celkovou výši vašeho příjmu.

Jak je to s průměrným platem v roce 2018?

V letošním roce průměrný plat v České republice poprvé v historii překonal hranici 30.000 Kč. Medián je však přeci jen nižší, většina lidí tudíž pobírá méně než uvedenou sumu. Průměrná mzda je navíc udávaná „na hrubo“, lidé si tak v reálu přijdou na méně peněz.

Hrubá versus čistá mzda

Od základní hrubé mzdy se v první řadě odečítá sociální pojištění. Činí šest a půl procenta z vaší vydělané částky. Dále je nutné odečíst ještě zdravotní pojištění a rovněž daň z příjmu. Daň v současné době činí 15 %, ale z takzvané superhrubé mzdy, o jejímž zrušení nyní zákonodárci uvažují.

Co je ona superhrubá mzda? Jde o plat, který je navýšený o odvody, jež za vás jako zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Jde tedy o zdravotní a sociální pojištění.

Jak vidno, vypočítat čistou mzdu není zas až tak jednoduché. Abyste měli dokonalý přehled o tom, kolik peněz si vlastně vyděláte, funguje jeden praktický pomocník. Je jím mzdová kalkulačka, v níž si po zadání konkrétních údajů máte možnost sami vypočítat, jaké budou vaše reálné příjmy. Běžně se do této kalkulačky uvádí nejen hrubý příjem, ale také například to, zda jste studenty, případně jestli máte děti, jste zdravotně plně způsobilí atd. Teprve správným vyplněním těchto dat získáte celkovou částku, kterou vám zaměstnavatel odešle na účet, případně vám peníze vyplatí „na ruku“, pokud jste s ním takto domluveni.

Odpočty na daních zvyšují celkové příjmy

U mezd je dobré nezapomenout na možnosti odpočtů z daní, což ovlivňuje právě třeba počet děti, které máte, ale i mnoho dalších faktorů. Nevíte-li si s tímto rady, je dobré kontaktovat odborníky na ekonomiku, účetní apod. Mohou vám ušetřit na daních nemalé množství finančních prostředků, řádově jednotky tisíc korun měsíčně.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.