30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Hypotéky

Bydlení je životní investicí. Kde na něj vzít peníze?

Investice do bytu nebo domu patří pro většinu lidí k těm nejvyšším za celý jejich život. Vždyť mnozí se kvůli bydlení zadluží na dlouhá desetiletí. Není na tom nic nenormálního, bydlet potřebujeme všichni, málokdo má přitom v mládí našetřené miliony, za něž by si mohl bydlení pořídit.

Snahou každého člověka je pořídit bydlení co nejlevněji. Jenže i ty nejnižší částky se šplhají do milionů. Proto pokud už chcete investovat do bydlení, vyberte si dům na prodej nebo byt velmi pečlivě. A nebojte se trochu si připlatit. Pokud byste si koupili levnější variantu nesplňující vaše představy, stejně by jednou došlo k tomu, že byste jej prodali a pořídili si nový.

Má cenu si vůbec byt či dům kupovat?

Možná váháte, zda se vám víc vyplatí koupě, či pronájem. Jestliže plánujete, že se do budoucna budete ještě někam stěhovat, byt si pronajměte. V opačném případě není o čem diskutovat. I výhodný pronájem bytů je vlastně drahý, jelikož peníze dáváte do kapsy pronajímatele, místo toho, abyste je používali na splácení hypotéky a nemovitost vám pak zůstala.

co je výhodnější? Hypotéka, nebo nájem? Na internetu určitě najdete spoustu srovnání. Ve většině z nich vedou hypotéky. Měsíční splátky bývají ve srovnání s nájmem o pár stovek korun či nějakou tu tisícovku levnější. Jenže mají i svou nevýhodu – ne každý se chce zadlužit na dlouhá desetiletí. Pořád je tady to riziko, že jednoho dne přijdete o práci, nebo se vám něco stane a nebudete schopní splácet.

Ušetřete na úvěru

Nemáte-li ušetřenou celou částku, pak se nevyhnete úvěru. Nejvýhodněji vychází hypotéka, tedy úvěr určený na bydlení. Možná vás napadlo ještě v minulosti tolik oblíbené stavební spoření, nicméně dobře si všechno spočítejte. Pročtěte si text Překlenovací úvěr versus hypotéka. Rozdíl skoro čtvrt milionu korun. Dočtete se, že hlavním problémem stavebního spoření je nutnost mít už část peněz ušetřených. Jestliže je nemáte, dostanete tzv. překlenovací úvěr. A ten už vychází méně výhodně než hypotéka.

Vzhledem k tomu, že jde u bydlení o tak vysoké investice, nebojte se udělat podrobný průzkum. Srovnávejte nejen byty a domy, ale také úvěry a půjčky. Rozdíly jsou statisícové.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.