30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Hypotéky

Výkup nemovitosti – jeho výhody i úskalí


Zvažujete-li prodej nemovitosti a tlačí vás čas, dluhy, exekuce a další povinnosti či nepříjemné události, je jasné, že je na místě popřemýšlet o výkupu nemovitosti. Stejně tak, pokud již máte vyhlídnutou jinou nemovitost a reálně uvažujete o její koupi. Ano, doba je uspěchaná a každý si raději zvolí svižnější tempo. Pokud ale s prodejem nemovitosti nikterak nespěcháte, je ve většině případů lepší k prodeji nemovitosti zvolit klasický scénář. Co když je ale pro vás výkup nemovitosti jediným a nejlepším řešením? V čem tkví jeho výhody a na co je třeba si dát pozor?

 

Peníze na ruku

Jasnou výhodou číslo jedna je rychlost. Realitní makléři nemovitost prohlédnou, zhodnotí nejen z hlediska technického a provedou odhad tržní ceny nemovitosti. Peníze poté vyplatí do jednoho či více dnů. Čím dřívější vyplacení, tím samozřejmě lákavější nabídka. Není tedy divu, že se realitní kanceláře v rychlosti vyplacení peněz předhánějí. Některé slibují peníze na ruku dokonce do několika hodin, ne vždy jsou však předem slíbené termíny opravdu dodrženy. V mnoha případech je však vyplacení peněz do 24 hodin díky dobrému finančnímu zajištěnírealitky opravdu možné. Výkup nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře tedy rozhodně šetří nejen váš čas, ale i nervy. Zajistí totiž krom včasného zaplacení vše potřebné. Tedy i smlouvy, podklady a další nutné záležitosti, bez nichž by se proces výkupu neobešel. Mnoho realitek zajišťuje v rámci výkupu i další nadstandardní služby, jako pomoc s řešením v případě exekuce, dluhů a dalších nepříjemných závazků. Některé realitky dokonce v případě potřeby zajistí i náhradní bydlení. Velmi příjemným bonusem vybraných společností je i výkup nemovitosti se zálohou. Její výše se odvíjí od ceny prodávané nemovitosti, výjimku však nepředstavuje vyplacená záloha ve výši až 2 milionů korun.

 

Daň za rychlost

Výkupní cena se běžně pohybuje v rozmezí od 60 do 80 % obvyklé tržní ceny. Nižší cena je ovšem na místě. Výkupem nemovitosti na sebe realitní kancelář totiž přebírá náklady (v podobě daně z příjmu či převodu nemovitosti) a veškerá rizika. Například i riziko neprodejnosti – u žádné nemovitosti totiž nelze vždy 100% říci, zda a kdy bude prodána. Co se týče podvodných realitní kanceláří, nejsou v naší republice ničím překvapivým. Výjimku proto nepředstavují ani ty, jež lákají velmi chytrou strategií – a to vysokými procenty tržní ceny, jež při výkupu nemovitosti vyplatí. Makléři si v těchto případech mohou vyšší procento výkupní ceny dovolit, jelikož v rámci odhadu ceny nemovitosti stanoví nižší cenu, než je cena skutečná. V reálných číslech jde o vyšší částky, v absolutních však nikoliv. Najdou se ale i tací hráči realitního trhu, jež si vysokou výkupní cenu dovolit zkrátka mohou. Často jde o ty, kteří disponují seznamem zájemců, jimž mohou nemovitost nabídnout přednostně a jež mají o nemovitost opravdu zájem. V takovém případě se lze díky vyšší jistotě setkat i s 80 až 95% tržními cenami.

 

Pokud se rozhodnete pro výkup nemovitosti, rozhodně je lepší oslovit více makléřů a požádat je o odhad ceny a předběžný návrh dalších kroků. V rámci užšího výběru zájemců pak sjednejte osobní schůzky. Budete mít tak přeci jen lepší srovnání a větší jistotu, že „nenaletíte“ a vybere správnou realitní kancelář. Prodej bytu či domu je totiž událostí významnou, proto zde platí dvojnásob – dvakrát měř a jednou řež!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.