30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Nezařazené

Jak poznáte, že je na čase pořídit nové pneumatiky?

Je smutné, že mnoho majitelů aut si nenajde čas na pravidelný servis jejich vozidla. Přitom pokud řídíte každý den, musí všem být jasné, že auto podléhá opotřebení. Obzvláště potom pneumatiky. Pokud však začnete věnovat pozornost pneumatikám až v době, kdy je jejich vzorek téměř neviditelný, riskujete bezpečí svoje i všech dalších účastníků provozu. Jak zavčas poznat, že je čas na výměnu pneumatik?

Pneumatiky pod palbou

Ať už jezdíte po venkově, dálnici či po městě, na pneumatiky čekají nástrahy všude. Vyjetý asfalt, výmoly, kaluže, koleje či dlažební kostky – to vše dává pneumatikám zabrat. A pokud nejsou ve stoprocentním stavu, jejich nedostatečná přilnavost může velmi lehce vést k dopravní nehodě. Zaměřte se proto na hloubku dezénu. Podle zákona musí být hloubka vzorku u letních pneumatik 1,6 mm, u zimních je to minimálně 4 mm. To, zda vaše pneumatiky dané parametry splňují, zjistíte velmi snadno pomocí speciální měrky. Ta je k dostání na benzínových pumpách či v některých supermarketech. U novějších pneumatik se dokonce můžete setkat s kontrolními body, které informují, v jakém stavu ojetí se nacházejí. Pokud zjistíte, že vaše pneumatiky se již pohybují na hranici bezpečnosti, kupte nové pneumatiky. Mnoho se také dozvíte ze samotného stylu jízdy. Pokud jsou pneumatiky v pořádku, avšak auto se stáčí na jednu stranu či na silnici příliš „nesedí“, nechte si v servisu udělat geometrii kol.

Jak jsou pneumatiky ojeté?

Styl ojetí pneumatik mnohé prozradí o stavu vašeho vozidla. Pokud jsou ojeté rovnoměrně, není důvod se znepokojovat. Jestliže však jedna strana je opotřebovaná více než ta druhá, kola mohou být nevyvážená. Ojetí uprostřed pneumatiky zase ukazuje na příliš velký tlak v pneumatikách. Potom je zapotřebí zkontrolovat tlak a popřípadě kola trochu ufouknout.

Nezapomínejte, že tlak v pneumatikách přímo ovlivňuje životnost jednotlivých pneumatik. Pokud je snížený, zkracujete si životnost o celou třetinu. Nedofoukaná kola také prodlužují brzdnou dráhu a podílí se na zvýšení spotřeby paliva.

A jak jsou na tom vaše pneumatiky? Kdy naposledy jste jim věnovali pár minut pozornosti?

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.