30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky, Účty

Výhody a nevýhody bankovních účtů

Při většině zaměstnání po vás již budou vyžadovat bankovní účet, protože výplatu již není možné předávat v hotovosti. V dnešní době po vás budou běžný účet požadovat i na jednorázových brigádách. Jaké jsou ovšem výhody a nevýhody bankovních účtů?

První krok

Pokud si chcete založit bankovní účet, je potřeba mít na paměti v první řadě výběr vhodné banky. Projděte si banky ve vašem okolí a zjistěte si veškeré podrobnosti. Můžete si také nechat poradit od svých příbuzných, ale dejte si pozor, protože jejich rady mohou být citově zabarvené z vlastních zkušeností. Zjistěte si, jaké má banka poplatky za vedení účtu, poplatky za výběr z bankomatů a popřípadě výhody za pravidelné přijímání peněz na účet.

Výhody

Výhodou účtu je, že nemusíte mít u sebe neustále hotovost. V obchodech můžete platit pomocí debetních karet*. Pokud vlastníte bezkontaktní debetní kartu, můžete v obchodech do 500 Kč platit bez zadání PIN. Pokud se vám stane, že zapomenete PIN, NIKDY ho nemějte napsaný u vaší karty. Pokud by vám někdo ukradl peněženku, takto byste mu to akorát usnadnili a váš účet by ve finále mohl být úplně prázdný. Váš účet může být veden i v cizí měně – pak se tomuto účtu říká devizový účet. Kontrolovat své finance můžete snadno pomocí internetového bankovnictví.

Nevýhody

Účet není vhodný pro starší lidi – ti se totiž stávají nejčastěji obětí krádeže, když si ze svých bankomatů vybírají. Nevýhodou je, že výběr hotovosti z bankomatu máte zdarma pouze u bankomatu vaší banky. Při výběru z bankomatu jiné banky se účtují mírné poplatky. Běžný účet není vhodný ke spoření peněz. Jeho úroková sazba za měsíc je úplně minimální, takže bychom neměli nic navíc. Další nevýhodou může být, že pokud si chcete vybrat, bankomat vám nabídne pouze částky, ze kterých si můžete vybrat.

Účet pro děti/studenty

Pokud si zakládáte bankovní účet a přemýšlíte o tom, že ho založíte i vašemu dítěti, rozhodně neváhejte. Pro děti a studenty jsou výhodnější programy pro vedení účtu a rozhodně se vyplatí, aby účet do budoucna měly. Pokud vám končí statut studenta, stačí zajít do banky, kde s vámi vyřídí veškeré podrobnosti a předělají vám účet ze studenta na dospělého člověka.

*debetní karty- takto jsou nazývány platební karty, které dostanete ke svému bankovnímu účtu

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.