30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Akcie versus Dluhopisy

Každý, kdo má velký nadbytek peněz a neví co s nimi, ale zároveň je chce nějak zhodnotit anebo nejlépe ještě zvýšit, existuje několik rad, jak toho docílit.

Jak zhodnotit a zvýšit své finance?

Autor obrázku: Simon Cunningham

Rada, kterou banky nabízejí nejčastěji, je uložit si peníze na účet, kde vám bude hodnota narůstat díky úrokům. V tomto případě je ale nebezpečí, že přijde inflace a vy můžete o své peníze velmi rychlo přijít nebo v nejlepším případě dostat aspoň tu částku, kterou jste si vložili.

Další cennou radou je to, abyste svůj finanční obnos vložili do majetku, protože ten hodnotu neztrácí, ale nabývá. Takovým majetkem bývá nejčastěji pozemek, budova anebo veterán. Když vložíte peníze do budovy, jako je například panelák, může byty pronajímat a tak přibude ještě pasivní příjem.

No, a pokud máte opravdu vysokou částku, tak je nejlepší investovat do akcií či dluhopisů.

Co je lepší? Akcie či dluhopisy?

Akcie

Na akciích je dobré, že s nimi můžete sami kdykoliv manipulovat a sami se můžete rozhodnout, zda si teď akcii necháte a počkáte na lepší ceny, anebo už ji pustíte, protože je právě nejlepší nabídka.

Problém je v tom, že pokud si koupíte akcie nějaké firmy, tak o ní musíte mít velmi výborné informace – jak se jí daří na trhu, zda je nějak prověřená, osvědčená a jestli o ní mají zákazníci zájem a podobně, abyste měli jistotu, že na koupích těchto akcií nic neztratíte, ale naopak si vyděláte.

Je dobré mít poradce, který akciím velmi dobře rozumí a pohybuje se v tomto prostředí, anebo mít štěstí, abyste mohli riskovat. Risk si může dovolit člověk, který má opravdu hodně peněz anebo ten, kterému už je to z nějakého důvodu v podstatě jedno. Každopádně přijít o převratnou částku není nic milého.

Dluhopisy

Je pravdou, že vy sami nemáte žádné slovo v tom, kdy mají být dluhopisy splaceny a podobně. Ale na druhou stranu máte tu výhodu, že peníze můžete na dluhopis dát kdykoliv, aniž byste o tom něco věděli. Stát jen tak nezkorumpuje a kdyby náhodou ano, tak dostane půjčeno od jiných států nebo nějakých organizací, takže máte sebevětší jistotu, že vaše peníze se vám vrátí a to i s pořádnými úroky.

Navíc stát musí dodržet dobu, ke které se upsal, takže nemůžete mít ani problém s tím, že byste museli peníze později vymáhat. Ale zároveň dluhopisy jsou velmi drahá záležitost, takže si to mohou dovolit jen opravdu bohatí a mocní lidé. Člověk s průměrným platem a třeba pětičlennou rodinou, nemá šanci na to, aby si mohl pořídit dluhopisy. Každopádně se to vždy vyplatí.

Pokud chcete své peníze zhodnotit a chcete jít na jistotu, tak je dobré si to nejprve co nejlépe promyslet, abyste náhodou o své peníze nepřišli. .Na chvíli se staňte největšími pesimisty, abyste mysleli i na katastrofy, které mohou nastat a zároveň, aby se vaše peníze dostaly zpátky k vám, aspoň v hodnotě, v jaké jste je uložili nebo investovali.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.