30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Vyplatí se termínovaný vklad?

Kdo nežije od výplaty k výplatě, měl by se zamyslet nad tím, kde bude peníze skladovat. Nechat je ležet na účtu s nulovým úrokem je docela škoda, když by mohly vydělávat. Ale do čeho je vložit?

Možností k investování bohužel až tolik není. Jednou z dlouhodobě nejvýnosnějších je koupě nemovitosti, jenže málokdo má k dispozici tak vysoké částky. Největší zájem je stabilně o spořicí účty, kam se dá vložit libovolná částka a lze ji také kdykoliv vybrat. Avšak úroky jsou tady příliš malé, pohybují se okolo 0,5 %. A co termínovaný vklad?

Šestinásobný úrok a vázané peníze

Pokud si zařídíte termínovaný účet, budete na tom asi šestkrát lépe než se spořicím. Úroky u termínovaných vkladů v družstevních záložnách se pohybují i nad třemi procenty ročně.

Snadno si tedy spočítáte, že to za to stojí. Na peníze nebudete moct nějakou dobu ani sáhnout, což je docela problém, protože úspory jsou přece právě od toho, aby vám vytrhly trn z paty v případě nenadálých výdajů. Ale za ty částky se to vyplatí. Například u ANO se peníze za 3 roky zhodnotí o 9,3 %. Když uložíte 200 000 korun, vyděláte 18 600 Kč. Kdo jiný vám dá téměř dvacet tisíc za nic?

U banky to nemá smysl

O termínovaných vkladech přímo v bankách snad ani nemá cenu mluvit. Jak ukazuje devět nejlepších míst pro zhodnocení peněz podle iDnes.cz, úrokové sazby u běžných bank nedosahují ani procenta.

Přestože dnešní zákony nutí družstevní záložny chovat se ke svým klientům poctivě, je nezbytné si číst podmínky. Vklad je ze zákona pojištěn do výše 100 000 euro, avšak o některé své peníze byste mohli přijít, pokud si společnost nastaví nějaké extra poplatky – např. za vedení účtu, internetové bankovnictví atd. Až si budete počítat vydělané peníze, myslete i na úrok ve výši 15 %.

Shrňme si to

Výhody termínovaných vkladů jsou tedy jasné – nepotřebujete žádné vysoké částky a rozhodně o obnos nepřijdete, jelikož je pojištěný. Nevýhoda je také nasnadě – peníze pár let nebudete mít k dispozici. Budou vám totiž vydělávat.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.