30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Jaké registry dlužníků u nás existují a proč je těžké získat půjčku se záznamem?

Registry dlužníků shromažďují data o klientech téměř každé české banky a leasingové či jiné nebankovní společnosti. Jestliže tedy máte na krku hypotéku, využili jste nebankovní půjčky online nebo jste si třeba jen sjednali kreditní kartu, můžete si být jistí, že tam o vás mají nějaký záznam. Které registry v Česku působí a jaký je mezi nimi rozdíl?

SOLUS

Zájmové sdružení právnických osob, které vystupuje pod názvem SOLUS, je pravděpodobně tím nejznámějším registrem u nás. Asi jako většina registrů má za cíl prevenci předlužování a narůstání počtu dlužníků, zvyšování vymahatelnosti dluhů a snižování finanční ztráty věřitelů. Jeho součástí jsou kromě bank a nebankovních poskytovatelů také dodavatelé energií a mobilní operátoři, což znamená, že tu může mít záznam i někdo, kdo si nikdy nevzal půjčku, protože nezaplatil fakturu za mobilní služby nebo za elektřinu.

Bankovní a nebankovní registr klientských informací (BRKI a NRKI)

Jak už napovídá sám název, do bankovního registru klientských informací se zkratkou BRKI přidávají údaje o klientech přímo bankovní instituce, a to jak ty pozitivní, tak i ty negativní. V podstatě stačí, abyste podali žádost o jakýkoli druh úvěru, včetně kreditní karty, a ihned vás do registru zapíšou nehledě na to, zda vám ji následně schválí či nikoliv. S NRKI neboli nebankovním registrem klientských informací to funguje podobně, jen do něj informace zapisují nebankovní poskytovatelé.

Obecně je to s registry dlužníků docela jednoduché. Jestliže ke svým pohledávkám přistupujete zodpovědně a splátky odesíláte v termínu, pak je vaše historie pozitivní a půjčka se záznamem v registru by pro vás neměla představovat žádný velký problém. Pokud však vůbec nesplácíte nebo splátky neposíláte včas, tak pro vás bude získání dalšího úvěru mnohem těžším úkolem, než se může na první pohled zdát. Proto své dluhy, ať už současné či budoucí, řešte včas, nikdy totiž nevíte, kdy by vám jedna špatná zkušenost mohla pokazit veškeré plány do budoucna.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.