30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Registr dlužníků se hodí v mnoha situacích

Věděli jste, že registr dlužníků je běžně přístupný veřejnosti? Zkontrolovat tam můžete nejen sami sebe, ale také kohokoliv jiného. Není ani nutné nikam chodit, přístup k němu funguje online přes internet.

Abychom tedy uvedli informaci na pravou míru, v ČR existuje několik různých registrů dlužníků, jež jsou provozovány soukromými společnostmi. Do nich nahlížet nelze, za poplatek můžete zkontrolovat jedině sami sebe. Neexistuje nic jako centrální registr. Máte však možnost podívat se do Evidence exekucí, což je databáze spravovaná exekutorskou komorou. A do té nahlédnete na Exekuceinfo.cz.

Kdy se hodí výpis z registru dlužníků?

V prvé řadě můžete chtít prověřit sami sebe. Někdy si totiž ani nemusíte být vědomi toho, že je na vás vedena exekuce. Případů, kdy se lidé dostali do značných dluhů třeba jen kvůli nezaplacenému účtu za telefon, bylo mnoho. Pokud totiž o svém dluhu nevíte a nesplatíte ho včas, penále narůstají.

Mnohem častěji si však můžete chtít prověřit ostatní osoby – například člověka, jemuž budete pronajímat byt. Je-li v registru dlužníků, dají se předpokládat problémy se splácením. Také pokud něco dražšího kupujete, je na místě si prověřit prodejce. Je-li v exekuci, daná věc může být součástí exekučního řízení. Nebo si možná chcete trochu proklepnout nového obchodního partnera či zaměstnance. Tohle všechno je možné.

Nahlédněte do registru ihned bez registrace

Registr dlužníků je online přístupný všem. Osobu v něm můžete vyhledat podle jména, příjmení a data narození, případně rodného čísla, firmu podle IČO. Po zaplacení poplatku se ihned dozvíte o probíhajících exekučních řízení včetně detailů o těchto řízeních. Bezplatné nahlížení do registru dlužníků bohužel v současnosti není možné, i když některé politické strany ho navrhují. Zatím však jde pouze o příslib do budoucna.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.