30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Podnikání

Jaká máme pracovní víza pro cizince

Na území České republiky přichází stále více cizinců, a to z různých důvodů, přičemž ani tak nezáleží, zda sem jdou za prací, nebo je naše země jen dočasným útočištěm během válečných, či jiných konfliktů. 

Tak jako tak, tito lidé povětšinou potřebují sehnat práci, k čemuž je však potřeba si vyřídit patřičné vízum, které zároveň slouží jako samotné povolení k práci. Vyznat se v mnohdy složité administrativě pak pro ně může být vcelku problematické. 

Proto je tu tento článek, kde se podíváme na to, jaké druhy víza Česká republika v oblasti práce vyžaduje a jaký je mezi nimi rozdíl. Nebudeme tedy dlouho otálet a rovnou se do toho pustíme. Jak tedy zajistit pracovní povolení pro cizince?

Jaké má česká republika pracovní víza pro cizince?

V zásadě se jedná o pracovní vízum pro krátkodobý pobyt, zaměstnaneckou kartu a modrou kartu. Na dalších řádcích si pak přiblížíme, v čem je vlastně rozdíl, ale pro teď to můžeme shrnout tak, že se víza vydělují dle doby, kterou cizinec hodlá na území České republiky strávit a náležitostí, jenž mu poté umožňují vykonávat určité profese.

Pracovní vízum pro krátkodobý pobyt

Toto vízum se uděluje na dobu devadesáti dnů, tudíž tří měsíců. Říká se mu také Schengenské. K jeho získání je poté potřeba doložit některé dokumenty jako jsou potvrzení o sjednání cestovního zdravotního pojištění, platné cestovní doklady, fotografii a rovněž i biometrické údaje neboli v tomto případě jsou tím myšleny otisky prstů. 

Pak rovněž i doklady, které vysvětlují účel tohoto pobytu. Součástí je i doklad, který potvrzuje záměr opustit českou republiku před koncem platnosti víza. To mohou být kupříkladu již zarezervované zpáteční letenky.

Zaměstnanecká karta

K čemu je zapotřebí zaměstnanecká karta? Tento druh víza zahrnuje plánovaný pobyt s účelem pracovní činnosti na delší dobu, než jsou tři měsíce. Aby cizinec mohl pracovat v České republice delší dobu, musí o zaměstnaneckou kartu ze zákona požádat. 

Ta ho poté opravňuje k tomu, že může na našem území pobývat a také zde pracovat, nicméně pouze na takové pracovní pozici, na niž mu byla zaměstnanecká karta udělena. Obyčejně se taková karta vystavuje na delší dobu, přičemž nejčastěji jsou to dva kalendářní roky.

Modrá karta

Pakliže cizinec plánuje na území České republiky pobývat a pracovat déle než dva roky, které umožňuje zaměstnanecká karta, může si zažádat o kartou modrou. Ta je jakýmsi dalším krokem v hierarchii zaměstnaneckých víz pro cizince. 

Modrá karta mimochodem nahradila předchozí zelenou kartu, která zhruba v polovině roku 2014 zanikla. Její získání je však o něco složitější, než je tomu u předchozí zaměstnanecké karty. V čem? Především se jedná o práce, které vyžadují již vyšší vzdělání. Typicky pak vysokoškolské vzdělání, či alespoň vyšší odborné o délce tří let.

Chcete pomoci s vyřízením pracovního víza pro cizince? Využijte služeb agentury IRS Czech, která se specializuje na nábor zahraničních pracovníků včetně vyřízení potřebných povolení.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.