30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Karty

Druhy platebních karet

kartyV dnešní době je plno způsobů, jak si uložit peníze. Nejčastějším bývá uložené na účet u námi zvolené banky. Ta nám pak vystaví platební kartu, z které pak čerpáme buď z bankomatů, nebo při bezhotovostní platbě. Platební karty jsou nezbytnou součástí dnešního světa a málokdo si bez ní dokáže svůj život představit.

Nejenže je po světě vystaveno miliony karet, ale také plno jejich druhů. Základním kritériem při jejich členění je způsob zúčtování, podle kterého členíme platební karty na několik druhů. Debetní kartou lze platit u obchodníka nebo vybírat z bankomatu, pokud však na účtu, ke kterému byla karta vydána, máme dostatek peněz. K zúčtování dochází většinou ihned po provedené transakci nebo maximálně do několika dní či týdne. Banka tak odečte danou sumu přímo z účtu jejího klienta.

Kreditní kartou pak lze nakupovat zboží nebo služby na úvěr. K samotnému zúčtování dochází až po bankou stanoveném termínu. Jedná se o čerpání z opakujícího se úvěrového limitu, který se automaticky obnoví po splacení dlužné částky. Charge karta funguje podobně jako kreditní. Výjimka je však taková, že nenakupujete na úvěr. Při zúčtování, které je stanoveno také k určitému datu, musíte splatit celou dlužnou sumu jednorázově. Účtován zde není žádný úrok. Nebankovními institucemi jsou vydávány obdoby kreditních karet tzv. Nákupní úvěrové karty.

Dále se platební karty člení také podle použitelnosti. Domácí karty slouží pro výběr v bankomatech a pro výběr v obchodech na území vlastní země. Mezinárodní karty pak slouží nejen k platbám na domácím území, ale i v zahraničí.

Platební karty se také rozdělují podle způsobu provedení. Embosované platební karty jsou pokryty plastickým písmem. Tyto karty umožňují nakupovat i v prodejnách, kde nemají elektronický terminál. Obchodník použije tzv. Žehličku, která sejme otisk všech údajů vyražených na kartě a její vlastník potvrdí platbu podpisem. Elektronické karty jsou těmi nejvíce používanými. Vydávány jsou většinou k účtu zdarma. Určeny jsou především k výběru z bankomatu nebo k placení u obchodníků, kteří vlastní elektronický platební terminál. Jedinou jejich nevýhodou je, že mohou být omezeně použity u plateb v prodejnách.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.