30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Neodpovědnost vás v cizině může stát miliony. Pojistěte se

Cestovní pojištění vás nechrání jen před nečekanou nemocí nebo úrazem v zahraničí. Kromě pojištění léčebných výloh je jeho součástí i pojištění odpovědnosti.

Při nákupu cestovního pojištění patří tento produkt většinou k nadstandardu, který si k základnímu balíčku musíte dokoupit. To se rozhodně vyplatí, stejně tak byste neměli šetřit ani na výši pojistného krytí – ačkoliv si kvůli tomu zřejmě pár desítek korun připlatíte. Krytí by mělo ideálně činit nejméně jeden až dva miliony korun.

Přestože je cestovní pojištění pro část veřejnosti stále nesrozumitelné, může vás ušetřit statisícových nebo i milionových dluhů. Před čím vším vás tedy kryje a proč byste jej neměli podcenit?

Ochrana před škodou

Pojištění odpovědnosti můžeme obecně označit jako škodové – což znamená, že se vztahuje na škody. Konkrétně na škody, které jsou způsobené na majetku a na zdraví, kromě toho sem spadají i finanční škody. Co si pod tím představit?

Vaše děti mohou omylem rozbít vybavení hotelového pokoje, drahé zboží v obchodě nebo dokonce vystavený exponát. Stejně tak můžete omylem poškodit majetek jiných zahraničních turistů.

Škody na zdraví se můžete dopustit, pokud například někoho srazíte na kole nebo na lyžích. V takovém případě se může celková škoda pohybovat i kolem dvou milionů korun, protože zraněná osoba bude kromě nákladů na léčení vyžadovat i proplacení ušlého zisku.

Pojištění odpovědnosti byste neměli zanedbat ani v případě, že cestujete se psem. Nikdy nevíte, zda v rámci projevu přátelství někomu omylem neublíží nebo se neporve s jiným čtyřnohým mazlíčkem.

Seznamte se s výlukami

Ani pojištění odpovědnosti vás samozřejmě nechrání před všemi škodami. Přesný výčet výluk najdete ve vaší pojistné smlouvě, podmínky u jednotlivých pojišťoven se mohou lišit.

Obecně ale platí, že se toto pojištění nevztahuje například na škody, které jste způsobili úmyslně, v případě, kdy šlo předpokládat, že k podobné škodě dojde. Stejně tak nemáte na pojistné většinou nárok, pokud někam zavlečete či rozšíříte nakažlivou chorobu nebo způsobíte únik nafty. Dejte si pozor i na to, že pojištění odpovědnosti za škodu se nevztahuje na řízení motorového vozidla ani na řízení letadel – piloti si pro tento účel musí sjednat speciální pojištění.

Pojištění se samozřejmě netýká ani škod, při kterých jste porušili zákon nebo které jste způsobili pod vlivem alkoholu či omamných látek.

Pojištění odpovědnosti si můžete objednat online, při nákupu cestovního pojištění. Není tedy nutné kvůli tomu nikam chodit a máte dost času na to, abyste si v klidu pročetli pojistné podmínky a porovnali všechny nabídky. Zaplatit lze tento finanční produkt též přes internet.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.