30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Jak se na Vánoce nezadlužit?

S příchodem adventu máme často pocit, že bez drahých dárků, dokonalé výzdoby a desítek druhů domácího cukroví by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce. Nejen, že se zbytečně stresujeme, ale mnohdy také neuváženě podepíšeme smlouvu s ďáblem. Češi se totiž rok co rok bezhlavě vrhají do předvánočních půjček, aniž by si předem promysleli, zda to bylo až tak životně důležité rozhodnutí. Litovat při povánočním vystřízlivění je však už bohužel pozdě. Co tedy dělat, abyste se na Vánoce nerozumně nezadlužili?

Ukvapená půjčka

Lidé mají obvykle tendence vrhat se do předvánočních půjček takřka bezhlavě a volit neprověřené společnosti, které lákají hlavně na peníze „ihned“. Tím sice zákazníky k podpisu smlouvy často přesvědčí, ale ti se v předvánočním shonu a stresu mnohdy ani neseznámí s podmínkami smlouvy a nezjistí tak, kolik je nakonec celá půjčka bude stát. Dobře si proto rozmyslete, zda je vánoční půjčka pro Vaši rodinu nevyhnutelná, nebo si prostě jen nehodláte odepřít plnou lednici a dětem nechcete zkazit radost tím, že pod stromečkem nenajdou nový mobilní telefon.

Nechcete přece po Novém roce na Vánoce vzpomínat ve zlém, ať už kvůli nevydařené půjčce a následným několikaměsíčním pojídáním suchého chleba, nebo kvůli žaludečním vředům z adventního stresu. Uklidněte se a myslete s rozvahou! Abyste si nemuseli v lednu sypat popel na hlavu za neuvážené rozhodnutí ohledně nevýhodné a často nepotřebné půjčky, zkuste se jí, pokud to nebude nezbytně nutné, naprosto vyvarovat. Hezké svátky si přece můžete užít i ve skromném duchu.

Pokud se v oblasti půjček zrovna neorientujete, nebojte se situaci prokonzultovat s odborným finančním poradcem, který Vám jistě rád poradí, pomůže s výběrem případné půjčky a instituce, a upozorní na případné triky a „chytáky“. Půjčku můžete zvolit bankovní nebo nebankovní. U banky můžete volit kontokorent, který je vhodný zejména tehdy, kdy jste schopni půjčku splatit například do čtvrt roku.

Další možností je spotřebitelský úvěr. Můžete ho splácet i několik let a ihned víte, kolik přeplatíte, což je výhodné. Vánoční nákupy můžete pořídit i prostřednictvím kreditní karty, tam je však rychlé splacení půjčky ještě nutnější – zpravidla do dvou měsíců, jinak Vám hrozí penále!

U nebankovních společností si dobře a pečlivě pročtěte smlouvu i se všemi detaily, poznámkami pod čarou a „hvězdičkami“. Tam se totiž nejčastěji skrývají zádrhele, které Vás později mohou nemile překvapit. Některé společnosti požadují zaplacení jakéhosi administrativního poplatku za sjednání půjčky. Ten však může tvořit až třetinu celkové ceny! Dejte si také pozor na sankce spojené s nesplácením půjčky, které by Vám hrozily.

Vypracujte si akční plán

Vánoce zasáhnou každou domácnost, ať už se snaží výdaje snížit na minimum. Jsou to svátky, kdy si chceme dopřát dobré jídlo, atmosféru a potěšit své blízké hezkými dárky, a to samozřejmě něco stojí. Když si však vše dobře a v předstihu naplánujete, vyhnete se zbrklému nakupování nesmyslů a peníze utratíte jen za to nejnutnější.

Pokud máte s rodinným rozpočtem problémy i během roku, není od věci si finanční harmonogram tvořit každý měsíc. Pro vánoční svátky by to však měla být automatická záležitost. Základem by měly být stálé položky, za které platíte každý měsíc. Mezi ty patří například nájem, energie, voda, hypotéka a podobně, a teprve poté se soustřeďte na speciální vánoční výdaje. Poctivě si sepište veškeré plánované výdaje od jídla, pití, dekorací, ozdob, stromečku až po dárky pro všechny obdarovávané.

Nezapomeňte započítat i takové položky jako je návštěva adventních trhů nebo náklady na dopravu na vánoční návštěvu příbuzných. Pokud je konečná cena příliš vysoká, pokuste se vyškrtat ty nejméně důležité položky. Máte například v obchodě vyhlídnuté nové skleněné ozdoby, i když ty, co máte doma ještě poslouží? Letos to s těmi starými jistě ještě vydržíte. Plánovali jste pečení patnácti druhů cukroví, ale konečný součet surovin je příliš obsáhlý?

Upečte jen pár základních a nejoblíbenějších druhů, stejně se velké množství sladkého nikdy nesní a nakonec skončí v mrazáku, ze kterého se vytahuje ještě v průběhu celého roku. Zároveň plánujte s předstihem. Není podmínkou pořídit vše v prosinci. Nemusela by to ustát jak Vaše peněženka, tak Vaše nervy.

Dárky, ale i dekorace nebo některé trvanlivé potraviny můžete začít pořizovat už začátkem podzimu. Rozhodně byste neměli nechávat nákup dárků na 23. prosince. Můžete mít pocit, že v předvánočních výprodejích naopak ušetříte, ale pod vlivem stresu člověk často podlehne tomu, že koupí první věc, co se mu dostane pod ruku, a to není zrovna moudré řešení.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.