30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky

Podnikatelský účet zdarma není sci-fi

Slyšeli jste o tom, že jen na poplatcích jistá banka v roce 2014 vybrala 11,3 miliardy korun? Kolik peněz platíte za svůj běžný či podnikatelský účet vy? Podívejte se na výpis a zamyslete se, zda to nejde i jinak. Na trhu je totiž i podnikatelský účet zdarma.

Možná jste si už zvykli na fakt, že banky se chtějí zalíbit zejména mladým lidem a nabízejí výhodné vedení běžného účtu bez poplatků, případně za velmi zvýhodněných podmínek. Je to pochopitelné, protože banky chtějí v první řadě získat nové klienty. Ale co ti stávající?

Každý má právo vybrat si banku a ukládat své peníze v takové finanční instituci, která mu nenaúčtuje poplatek už jen za to, že se v prostorách pobočky nadechne. Neplatí to jen v případě běžných účtů. Výhody získávají i drobní podnikatelé a živnostníci, kteří mají také možnost založit si firemní účet zdarma.

Čím více máte, tím méně platíte

Čím více peněz na svém bankovním kontě máte, tím více poplatků vám banka odpustí. Zdá se vám tato úměra mylná? Jde skutečně o pravdu, kterou však znají především ti, kteří využívají služeb privátních bankéřů a na svých bankovních účtech mají uloženy peníze v řádech statisíců či milionů. Prostý klient musí platit. Ale neplatí to vždy.

I malé banky nabízí zajímavé produkty, za které nemusíte platit. Stačí vědět, kde se o něčem takovém informovat, a nenechat si svou příležitost ujít. Průměrné náklady klientů Equa bank ve druhém čtvrtletí 2015 například představovaly pouhých 7 korun, v těsném závěsu na druhém místě byla mBank, kde aktivní klient zaplatil měsíčně 27 Kč, což bylo tehdy o více než šestinásobek méně než celorepublikový průměr. Dnes tato banka nabízí výhody i pro živnostníky, když poskytuje založení a vedení podnikatelského účtu zcela zdarma.

Kdy se pro podnikatelský účet rozhodnout

Zejména drobní živnostníci nemají povinnost založit si podnikatelský účet a často využívají osobní účet i na firemní peníze. Nemáte ale pocit, že to může být poněkud matoucí?

Podle průzkumu z roku 2014 až 39 procent drobných podnikatelů uvedlo, že nemají podnikatelský účet, protože nechtějí utrácet za poplatky. Dnes už můžete mít transparentní firemní účet zcela zdarma. Navíc věděli jste, že bankovní poplatky jsou daňově odpočitatelnou položkou?

Je důležité si před cestou do banky uvědomit, jak moc využíváte bankovní služby a svůj účet. Zodpovězte si například následující otázky:

  • Stačí vám k vašemu podnikaní omezený počet příchozích a odchozích plateb?
  • Jak často vybíráte či vkládáte hotovost?
  • V jaké míře využíváte internet banking?
  • Cestujete s firemní kartou do zahraničí a vybíráte hotovost nebo platíte prostřednictvím terminálu?
  • Obchodujete pouze v domácí měně, nebo potřebujete účet ve více měnách?
  • Využíváte kontokorent?
  • Chcete si na své podnikání od banky půjčit?

Po zvážení vlastních kritérií a potřeb zvolte takový bankovní produkt, který vám nabídne co nejvíce a za co nejméně peněz. Podnikatelské paušály mohou být také výhodné, zejména pokud máte transakcí a požadavků na svou banku více.

Jak si založit účet zdarma

Rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale založit si firemní účet od jedné z nízkonákladových bank je snadné a za jeho vedení vůbec neplatíte. Ve většině případů vám k tomu stačí vyplnit žádost on-line. Kurýr vám přiveze všechny potřebné dokumenty k založení účtu a vy můžete začít provádět transakce podle potřeby.

Další alternativou je navštívit jednu z kamenných poboček té-které on-line orientované banky, kde vyřídíte založení účtu na počkání.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.