30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Česku se daří v obchodování s Izraelem

Málokdo by tipoval, že budeme obchodovat zrovna s touto zemí. Přesto náš export do Izraele loni vzrostl o 58 %. Zatím není jisté, co za to může, ale odborníci předpokládají pokračující tendenci. Izrael je momentálně pátou zemí mimo EU, do níž nejvíce exportujeme.

Významných pojítek s Izraelem už máme několik. Tamní společnost Teva je 14. největším plátcem DPH u nás. Naše firma Meopta Přerov udělá čtvrtinu obratu v Izraeli. Izraelci používají naše automobily Tatra. My zase máme jejich radarový systém, což je obrovský krok společnou cestou. Tuto špičkovou technologii totiž z důvodu bezpečnosti a tajemství neprodají každému, a tak to můžeme vnímat jako projev náklonosti. Obyvatelé Izraele jsou obecně daleko přívětivější, než si většina Čechů myslí. Mnohé firmy se domnívají, že by Izraeli vadilo jejich obchodování s muslimy, ale tak to není. Na běžný obchod to nemá žádný vliv.

Klíč by mohl ležet ve vzájemném pronikání na třetí trhy

Pavel Smutný, president Česko-izraelské obchodní komory, se domnívá, že bychom se měli chytit příležitosti a využít partnerství s Izraelem k pronikání na třetí trhy. Izrael pro nás není konkurencí ani nadřazenou zemí a jako rovnocenného partnera vnímá také on nás. Společně by se nám mohlo dařit na afrických a jihoasijských trzích, na nichž máme buď my, nebo Izrael už nějaké zkušenosti. Čas ukáže, zda se tyto věštby naplní.

JUDr. Pavel Smutný je presidentem Česko-izraelské obchodní komory již od roku 2009. Kromě toho je i členem dalších komor – Francouzsko-české obchodní komory a Obchodní komory Švýcarsko – Česká republika. Povoláním je advokát, je majitelem advokátní kanceláře Císař, Češka Smutný, ovšem spoustu svého času věnuje rozvoji české kultury. Je také presidentem nadace Bohemian Heritage Fund, jejímž cílem je podpora kulturních projektů a ochrana národního kulturního dědictví, a své nezastupitelné místo má ve spoustě kulturních organizací.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.