30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Jak se zachovat, když zaměstnavatel neplatí mzdu

Každý chodíme do zaměstnání proto, abychom dostali výplatu, za kterou pak budeme moci žít a uspokojovat své potřeby. Za odvedenou práci nám náleží výplata, která je uvedená ve smlouvě, a to nejpozději 15 dnů následujícího měsíce.

Pokud zaměstnavatel výplatu nepošle v daném termínu, máte možnost ihned podat okamžitou výpověď, a to ze dne na den, která samozřejmě musí být písemná a předáte ji buď osobně, nebo doporučeně poštou. Do práce tak nemusíte nastupovat již následující pracovní den, po předání výpovědi.

Zároveň máte nárok na odstupné, které bude stejně vysoké, jako je váš měsíční plat, a které budete dostávat další 2 měsíce poté, co jste ukončili pracovní poměr. Tohoto můžete využít i tehdy, když zaměstnavatel pošle pouze část výplaty.

Pokud je na zaměstnavatele podán insolvenční návrh, pak můžete mzdu, kterou vám nevyplatil, požadovat na úřadu práce. Insolvenční návrh může podat zaměstnanec, nebo bývalý zaměstnanec, který neobdržel od zaměstnavatele výplatu.

Pokud se rozhodnete dát okamžitou výpověď, tak se nenechte od zaměstnavatele v žádném případě přemluvit na výpověď dohodou, nebo na prostou výpověď, kdy budete muset ještě 2 měsíce chodit do zaměstnání. Vždy si trvejte na okamžité výpovědi, protože tím pádem vzniká nárok na odstupné.

Do výpovědi uveďte, že důvodem je to, že jste neobdrželi včas výplatu. Tím, že zaměstnavatel nevyplácí finanční odměnu, se dopouští jednoho z hlavních důvodů toho, proč zaměstnanec práci vykonává, a tudíž nenaplňuje zajištění přísunu prostředků, za odvedenou práci.

Pokud budete mít problém s vyplácením výplaty od zaměstnavatele, můžete se obrátit na bezplatného právníka, který je vám k dispozici na každém úřadu práce a s ním celou situaci řešit. Ten vám pak dá nejlepší možné rady, kterými se budete moci řídit.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.