30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Návod: Jak postupovat při nákupu ojetého auta

 

Nejraději byste se už dívali na auto a proháněli se po silnicích a místo toho sedíte u internetu? Děláte dobře, nikdo vás tak jednoduše nenapálí. Připravili jsme pro vás malý seznam, jak nenaletět podvodným prodejcům. Jdeme na to.

 

Důkladně auto prohlédněte

Znáte to. Auta na prodej jsou vždycky pečlivě naleštěná a není příliš těžké se do nich na první pohled zamilovat. Ale pozor. Důkladnější prohlídka může odhalit věci, které byste absolutně nečekali. Jak na to? Spusťte se hezky na kolena a podívejte se pořádně na podvozek. Nejeví auto výrazné známky koroze? Neteče z něj nic? Na tyto věci se zaměřte.

Projeďte se

Nezáleží na tom, zda kupujete automobil od známého nebo z autobazaru, všichni by vám měli dopřát krátkou projížďku. Ta vám hodně napoví. Napněte uši a poslouchejte, jestli při jízdě neuslyšíte něco zvláštního – cvakání, rachocení, drnčení a podobně. Také si zkuste párkrát rázně zabrzdit, abyste zjistili, v jakém stavu jsou brzdy.

 

Zkontrolujte VIN

VIN neboli Vehicle Identification Number znamená identifikační číslo vozidla. Toto číslo byste měli najít ve velkém technickém průkazu, v malém technickém průkazu a také v samotném autě. Všude musí být naprosto stejné. Pokud se číslo někde liší, čekají vás velké potíže na evidenční kontrole.

 

Připravte si smlouvu

Kupní smlouvu nemusíte vymýšlet, na internetu najdete spoustu vzorů. Pořádně si prostudujte, co daná smlouva říká o vadách, celkovém stavu auta, výbavě a podobně. Také se vám vyplatí do smlouvy zahrnout způsob odhlášení, popřípadě také stanovte smluvní pokutu, pokud auto nebude odhlášené do domluveného termínu. Na závěr upřesněte čas a jakým způsobem si s prodávajícím předáte klíče.

 

A jde se na převod

Teď přichází na řadu povinné ručení, můžete si ho zařídit na internetu během pár minut. ČSOB Pojišťovna navíc nabízí pěkné slevy při sjednání povinného ručení online. Určitě se na jejich aktuální nabídku podívejte. Od věci není ani havarijní pojištění, pokud kupujete téměř nové auto, zvolte si takové pojištění, které zajišťuje komplexní krytí škod. Ani v případě, že je vůz starší, havarijní pojištění nepodceňuje. Jen si vyberte takové, které se vztahuje na kombinaci pravděpodobných škod.

 

Nejdůležitější je, abyste si začátek povinného pojištění stanovili na den, kdy si auto převezmete. Dále vás čeká přihláška do registru silničních vozidel, technická prohlídka stavu vozidla a můžete svištět. Šťastnou cestu.

 

 

 

 


Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.