30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

ČNB varuje: Obchodování s CFD s sebou nese vysokou míru rizika

Máte investice a obchodování v krvi? V tom případě by vás mohlo zajímat, že Česká národní banka (ČNB) vydala nové upozornění pro veřejnost, že obchodování s CFD s sebou přináší některá nezanedbatelná rizika. Pokud nevíte, o co se jedná, tak CFD je zkratka pro „contracts for difference“, v překladu tedy rozdílové smlouvy.

Zahraniční licence a vysoké ztráty

Největší problém dle ČNB spočívá v tom, že CFD představují vysoce spekulativní produkty. Ty jsou samy o sobě vždy velmi rizikové a nepochybně existují bezpečnější investice. Co vlastně ČNB přimělo k vydání upozornění ohledně obchodování s těmito komoditami? Je to především skutečnost, že v uplynulé době zaznamenala zvýšený počet osob, které se na banku obracejí s ohledem na to, že při tomto typu obchodování utrpěly velké ztráty. ČNB dále specifikuje, o jaké osoby se jedná. Jde především o zákazníky:

  • Zahraničních licencovaných obchodníků
  • Subjektů nabízejících CFD bez licence

Je potřeba upozornit na to, že ČNB v současnosti nevydala žádnému subjektu licenci umožňující poskytování CFD, proto jsou licence vždy zahraniční. S ohledem na poskytování CFD zcela bez licence se pak samozřejmě jedná o neoprávněnou činnost. Subjekty, které poskytují CFD neoprávněně, se často nazývají brokery, forexovými obchodníky, CFD brokery apod.

Proč konkrétně je obchodování s CFD tak nevýhodné?

ČNB upozorňuje na to, že při obchodování s CFD nastává u 74 – 89 % účtů retailových investorů ke vzniku ztráty a následného zisku pro obchodníka. Pravděpodobnost, že investor dosáhne zisku je tak velmi nízká. Dobře si rozmyslete také již zmiňovanou skutečnost, že licence na poskytování CFD jsou zahraniční, proto případný spor budete řešit se zahraniční společností. Rozhodujete-li se do čeho investovat, raději se zaměřte na bezpečné investování. Například akcie nebo nemovitosti mají stále co nabídnout.

Chcete vědět o investicích více? Vznik tohoto článku podpořil podnikatelský magazín, který vás naučí lépe pracovat se svými volnými prostředky. Naučte se zhodnotit peníze skutečně efektivně.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.