30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Hypotéky

Uvažujete nad koupí vlastního bydlení? Seznamte se s podmínkami pro získání hypotéky v roce 2021

Ještě nedávno se sazby hypotečních úroků pohybovaly na minimu, což vyústilo v obrovský zájem o vlastní bydlení. Vyhlédli jste si hezký domeček na kraji města a plánujete jeho koupi? Přečtěte si, jaké podmínky pro získání hypotéky v roce 2021 musíte splňovat.

Všeobecné podmínky pro získání hypotéky stanovuje Česká národní banka, další pak plynou ze zásad konkrétní bankovní instituce. V základu musíte splnit 5 bodů, přes které nejede vlak. Jaké to jsou?

1) Plnoletost

Minimální věková hranice pro získání hypotéky je 18 let.

Horní hranice stanovena není. Hypotéku si ideálně vezměte v aktivním věku, tedy do 40 let. Hypoteční úvěr banky dají i starším lidem, půjčené peníze byste ale měli zvládnout splatit maximálně do cca 70 let. Proto počítejte s kratší dobou splatnosti.

2) Výše příjmů

I v případě, že nevyděláváte tolik jako Bill Gates, hypotéku můžete získat. V roce 2020 zrušili minimální hodnotu příjmů žadatele.

Mezi hlavní posuzované příjmy patří mzda ze zaměstnání nebo podnikání. Mnoho bankovních institucí k nim řadí také důchody, rodičovské příspěvky nebo zisky z pronájmů.

3) Bonita

Neboli schopnost splácet. Pokud už máte nějakou půjčku, šance na získání hypotéky se snižují. To platí i pro kreditní karty nebo aktivní kontokorent. Před samotnou žádostí doporučujeme tyto služby zrušit.

Zelenou k vlastnímu bydlení vám nedají ani v případě, že vaše jméno visí v registru seznamu dlužníků.

4) Hodnota zástavy

Za půjčené peníze od banky musíte ručit nemovitostí – nejčastěji tou, kterou si plánujete kupovat. V roce 2021 vám půjčí maximálně 90 % hodnoty zástavy. Zbylých 10 % musíte doplatit z vlastních úspor.

Pokud od banky potřebujete vyšší půjčku, ručit můžete i několika nemovitostmi najednou. Vždy ale záleží na vaší schopnosti splácet.

5) Pobyt v České republice

Český občan tuto podmínku neřeší, cizinci by měli zpozornět. Občanům Evropské unie pro získání hypotéky stačí alespoň přechodný pobyt v ČR. Celý proces určitě urychlíte, pokud si v Česku sjednáte trvalý pobyt.

Pozor, po slovenských občanech některé banky nevyžadují ani potvrzení o přechodném pobytu.

Ačkoli podmínky pro získání hypotečního úvěru zní poměrně jednoduše, doporučujeme oslovit finančního poradce. Takové služby v dnešní době nabízejí i realitní kanceláře nebo developerské společnosti s tím nejhezčím bydlením v Praze.

Autor článku: Veronika Holzerová

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.