30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Neprodávejte nemovitosti svépomocí aneb proč vše raději nechat na realitce

V posledních letech zažívají doslova boom webové stránky určené pro prodej nemovitostí bez pomoci realitní kanceláře. Obrací se na něj zejména ti, kteří nebyli spokojeni s realitními službami v minulosti a pak také ti, které odrazuje výše provize realitek a makléřů. Opravdu je ale inzerce přes tyto servery tak výhodná?

Více starostí než se zdá

Na prodeji nemovitosti přece není nic těžkého. Pár fotek, stručný popisek, cena a je to. Tohle rozhodně není raketová věda a zvládnu to bez problémů sám. Tak takhle nějak to asi vidí většina těch, co se rozhodnou pro prodej nemovitosti svépomocí. Tato většina ale také mnohdy velmi často tvrdě narazí na krutou realitu. Jakou? Inzercí nemovitosti v online prostoru všechno teprve začíná.

Ruku na srdce – máte opravdu tolik času na zdlouhavou komunikaci se zájemci, organizaci a vedení prohlídek, chození po úřadech a hlavně také schopnosti na sepsání dobré kupní smlouvy? To jsou jen některé úkony spojené s prodejem nemovitosti a je pravda, že jen málokdo si je uvědomuje hned. Pokud se svěříte do rukou profesionálů, třeba realitky Plzeň, tohle všechno padne na jejich bedra. Nestojí to za úvahu?

Realitní provize není nepřítel

V úvodu jsme zmínili, že hlavním důvodem samoprodeje nemovitosti bývá předchozí špatná zkušenost s makléři a také související nelibost vyplácet realitce za nekvalitní služby tučné provize. To jde do jisté míry samozřejmě pochopit. Nicméně házet všechny makléře a realitky do jednoho pytle podvodníčků by byla velká chyba. Každá mince má dvě strany a tak jako existují špatní makléři, existují i ti dobří. A podle výše provize je rozhodně nepoznáte.

Realitka s nízkou provizí nemusí být tou nejlepší a nemusí to být ani naopak. Základem je začít vnímat realitní provizi jako poplatek za poskytované odborné služby. A s tím má spoustu lidí stále problém. V provizi by se měla odrážet komplexnost a rozsah nabízených služeb i zkušenosti a profesionalita makléře. Provize skutečně není nepřítel, ale odměna za provedenou práci.

Najděte profesionála

S prodejem nemovitosti je opravdu hodně starostí a zvláště pak pokud vás tlačí čas. Z hlediska úspory času i peněz (protože čas jsou dnes skutečně peníze) a také starostí je mnohem lepší nechat vše v režii někoho zkušenějšího. Jak ale poznat opravdového profesionála? Dejte na zkušenosti ostatních i vlastní sympatie. Pročtěte si veškeré recenze a u těch dobře hodnocených realitek a makléřů si sjednejte osobní schůzku. Na té se nebojte zeptat na vše, co vás zajímá. A to i na věci, které víte nebo nejsou úplně příjemné. Jedině tak otestujete profesionalitu, zkušenosti a také férovost.

Věřte, že prodej nemovitosti v zastoupení realitní kanceláře má opravdu smysl a spoustu věcí dokáže zjednodušit. Už tušíte, na kterého makléře či realitku se obrátíte?

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.