30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Limity pojistného plnění u povinného ručení anebo co byste o nich měli vědět

Na rozdíl od havarijního pojištění nemá povinné ručení spoluúčast. Je to logické, protože u havarijního pojištění platí pojišťovna vám a vy si můžete zvolit, zda se chcete nějakou částkou podílet na škodě, a tím si tak zlevnit pojistku. U povinného ručení platí pojišťovna třetí straně, které jste způsobili vozidlem škodu, a proto nemá povinné ručení spoluúčast a poškozený dostane při pojistné události vyplacenou plnou výši škody. Jaké limity je možné nastavit a jak snadno získat přehled o nabídkách?

Co jsou limity pojistného plnění

Při sjednání povinného ručení jsou důležité limity pojistného plnění. Minimální výše limitu pro povinné ručení je 35 milionů korun. Číslo představuje maximální částku, kterou při vámi způsobené nehodě vyplatí pojišťovna poškozené třetí straně. Chcete-li být dobře kryti, můžete si vybrat vyšší limity. Řada pojišťoven nabízí limity pro povinné ručení ve výši 50, 70 nebo i 100 milionů korun a více.

Limity pojistného plnění u povinného ručení jsou uváděny jako dvě hodnoty oddělené lomítkem, například 35/35.První částka udává limit pojistného plnění pro případ škody na zdraví a druhá částka limit pro škody na majetku a ušlém zisku. Pokud způsobíte škodu vyšší, než je limit pojistného plnění, může po vás pojišťovna rozdíl mezi způsobenou škodou a limitem vymáhat. Limit pojistného plnění najdete také u každého připojištění, které si v rámci povinného ručení můžete sjednat. Na rozdíl od limitu pojistného plnění u povinného ručení uvedeného výše je pojistné plnění u připojištění vypláceno vám.

Máte-li například připojištění skel s limitem deset tisíc korun, je to maximální částka, kterou obdržíte v případě rozbitého skla. Proto je dobré si vždy zjistit limity každého připojištění, abyste věděli částku, na kterou vás pojištění kryje.

Povinné ručení snadno a bez papírování z pohodlí domova

„Sjednat si povinné ručení online je velmi jednoduché. Stačí na našich stránkách vyplnit několik informací o vás a vašem voze v jednoduchém formuláři a obratem dostanete přehled nabídek povinného ručení. Jediné informace, které možná nebudete z hlavy znát, jsou výkon a objem motoru vašeho vozidla. Nemáte-li u sebe malý technický průkaz, zkuste je alespoň odhadnout,“ říká Aleš Rothbarth, specialista na povinné ručení z internetového srovnávače Klik.cz.

„Nezapomeňte, že je možné převést i vaše bonusy z předchozího povinného ručení. Jedná se o důležitou cenotvornou složku pojištění. Zjednodušeně řečeno platí, že čím déle jezdíte vozidlem bez nehody, tím vyšší bude Váš bonus a tím nižší pak celková cena za povinné ručení. Pokud neznáte vaše bonusy z předchozího pojištění, obratem vám je zjistí naši specialisté,“ radí Rothbarth.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.