30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Daně

Paušální daň – co zahrnuje, a kdy se vyplatí?

Na podzim 2021 bylo schváleno dobrovolné zjednodušení pro podnikatele zvané „paušální daň“. Jste pro něj správnou cílovou skupinou?

Od roku 2021 si můžete vybrat, jakým způsobem budete řešit povinné platby státu za určité služby. Dosud existovala jediná možnost zahrnující spoustu papírování, avšak také jistá zvýhodnění, na kterých lze několik desítek tisíc ušetřit. Podívejte se, mezi jakými možnostmi si budete vybírat. Před definitivní volbou si nezapomeňte poctivě propočítat, co je pro vás výhodnější.

„Starý“ systém

Dosud jste měli jako OSVČ možnost vypočítat si své povinné odvody každoročně na základě příjmu za předchozí rok. Osoby samostatně výdělečně činné s vyššími příjmy platí vyšší odvody i daň. Osoby s nižšími příjmy platí nižší odvody (často minimální) a jejich vypočtená daň se často překrývá se slevou na poplatníka, díky čemuž neplatí podnikatelé s nízkými příjmy žádné daně. 

Vedle sociálního a zdravotního pojištění s můžete dobrovolně platit nemocenské pojištění, díky čemuž získáváte nárok na nemocenskou v případě nemoci/pracovní neschopnosti delší než 2 týdny. Čím vyšší nemocenské pojištění si platíte, tím vyšší nemocenskou dostanete.

Nevýhodou starého systému je nutnost každoročně řešit přehledy a daňová přiznání, čímž se vystavujete možnosti kontrol z finančního úřadu. Existuje možnost nedoplatků, ale i přeplatků, které vám mohou být vráceny nebo je lze použít na zálohy v příštím roce.

Paušální systém

Nově nám vzniká možnost zvolit zaplatit si tzv. paušální daň. Díky ní platíte jednotnou částku zahrnující zálohu na sociální a zdravotní pojištění a malou, takřka symbolickou částku za daň. Zbavujete se tak nutnosti odevzdávat daňové přiznání i přehledy pojišťovnám. Nehrozí teda návštěva z finančního úřadu, není totiž nutná. Ztrácíte tak výsadu nechat si vrátit přeplatky daní. Netýkají se vás pak ani daňová zvýhodnění, například daňový bonus na dítě nebo zvýhodnění na manžela nebo manželku. Paušální daň nezahrnuje zálohu na nemocenské pojištění, je nutné ji platit zvlášť.

Na paušální dani mohou ušetřit podnikatelé, kteří platí vyšší než minimální srážky a daně. Je proto dobré spočítat si, zda vaše náklady na daně a povinné odvody převyšují paušální daň. Je také vhodné zohlednit náklady na vystavení daňového přiznání, pokud jej vypracovává vámi placená účetní.

Aurem článku je ZOXO

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.