30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Důchod, Spoření, Účty

Jak spořit jako důchodce

Většinou si každý myslí, že spořit se začíná v mládí. Bohužel to tak vždy být nemusí. I staří lidé a důchodci mohou úspěšně investovat a spořit. Nejen lidé, kteří se chystají do důchodu, ale i penzisté se mohou věnovat svým koníčkům a oblíbeným věcem. A investování k nim nepochybně patří. Důchodci bývají často atraktivní skupinou, která má peníze a do určité míry i politickou sílu.

Podle průzkumů dokáže téměř polovina důchodců část svých měsíčních příjmů spořit. Není to žádná velká suma, zvláště pak když se ohlédneme na výši měsíčního důchodu, která občas nedosahuje ani 11 tisíc korun. Penzisté i tak generují přebytky a jsou ochotní si peníze navíc ještě výhodně uspořit. I když měsíční příjem není vysoký, penzisté s ním dokážou vyjít. Ve starším věku už nemusejí vybavovat domácnost nebo pečovat o děti, což je v dnešní době nejvíce nákladné. Jediné do čeho penzisté investují po uhrazení záloh na bydlení a energie, jsou nejvíce potraviny. Na nich se dá však výhodně ušetřit hlavně když máte plno volného času a supermarket za rohem.

Dnes si začínají důchodci zvykat i na účty v bankách. Nemusí tak své peníze schovávat pod polštář a neustále se bát, že jim je někdo ukradne. Navíc mají ve svých účtech pedantický pořádek. Svůj každý výdaj si evidují a výpisy z osobního účtu prohlížejí více než letmo. Pro českého důchodce se nejvíce hodí takové produkty, které nemají investiční horizont delší než pět let. Ten je omezen průměrným dožitím českého důchodce, tedy 14 let od nástupu do důchodu.

Co se týče investic, důchodce může využít veškeré typy otevřených podílových fondů, nakupovat akcie či investiční certifikáty. Spoření je však pro české důchodce zajímavější a rozšířenější. Štafetu po starých dobrých vkladních knížkách převzali spořící účty, ale není to jen jediný způsob, jak mohou důchodci spořit. Vhodnějším spořícím nástrojem pro důchodce bývá většinou stavební spoření. Nutné je jen splnit šestiletou vázací lhůtu. V pětiletých cyklech si důchodci spoří také prostřednictvím penzijního připojištění.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.