30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Karty

Blokace platební karty

Mít u sebe platební kartu je výborná věc, člověk nemusí mít u sebe hotovost, takže se nemusí bát. Navíc platba kartou je mnohem rychlejší, protože nebudete počítat drobné, než napočítáte danou částku, ale jen prostě přiložíte kartu a můžete jít. Ale co když se tato karta ztratí?

itkannan4u / Pixabay

Ztratila se mi platební karta

Někdy se může stát, že jdete a neuvědomíte si, že jste karu nedali zpátky na své místo. A když ji pak hledáte, tak zjistíte, že jí nemáte. Samozřejmě, že v první chvíli zažijete šok a bojíte se o finance, které máte na účtu, zejména pokud máte kartu, kterou stačí přiložit, aniž byste museli zadávat pin. Avšak nemusíte se bát, tato situace má řešení a tím je blokace karty.

Zablokovaná karta?

Jedná se o stav, kdy bance nahlásíte, že kartu nemáte a banka by měla zrušit možnost výběru či transakcí, jako je platba na této kartě. A tím přebírá na sebe zodpovědnost, protože v případě, že do banky nahlásíte ztrátu a přesto budou vaše peníze po této blokaci zneužity, tak banka je povinná za to ručit.

Avšak pokud se to stane před tím, než to bance ohlásíte, tak je to vaše chyba, protože byste měli reagovat co nejrychleji. Blokace karty je velmi jednoduchá, stačí, když znáte linku vaši banky. Na toto telefonní číslo zavoláte a oznámíte jim, co se stalo a oni za vás vše zařídí.

Ukradli mi kabelku či kufřík

Občas se stává, že kartu neztratíte, ale že vám bude odcizena. Většinou se nestává, že někdo vám ukrade pouze platební kartu, ale vezme rovnou celou kabelku či kufřík, kde máte mimo peněženky a jiných dokladů, také mobilní telefon. Takže bude pro vás problém ihned volat na linku a informovat o odcizení karty.

V takovém případě můžete hledat budku anebo rychle běžte domů či ke známým a připojte se na internetové bankovnictví, kde můžete kartu také tak zvaně zamknout před nepřáteli. Avšak pokud máte blíže pobočku své banky, tak utíkejte zde, protože i tady vám to mohou na počkání vyřídit a máte ještě větší jistotu.

Karta je zablokovaná, co teď?

Výhodou toho, že když se dostanete do této nepříjemné situace a přijdete o svou platební kartu, tak její ochrana před zneužitím je zdarma. Avšak mnoho lidí netuší, co mají udělat potom, co svou kartu oznámí jako ztracenou či odcizenou, když s ní potřebují platit. Odpověď je jednoduchá. Když se dostanete do této situace, stačí, abyste svou banku požádali o vydání nové platební karty, kterou vám samozřejmě pošlou, a můžete opět platit.

 

Mít platební kartu je velmi výhodné a rychlé, avšak když jí ztratíte, tak musíte rychle reagovat, protože jiní jí mohou zneužít.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.