30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Důchod, Investice

Naučte se spořit snadno a rychle

Hospodaření s penězi je jedna z nejdůležitějších dovedností pro život. Přesto se ji ve škole ještě nedá moc naučit a doma získávají děti různé návyky, které jim v životě pomohou nebo naopak je mohou přivést do neštěstí. V momentě, kdy člověk začne vydělávat vlastní peníze, by se mě naučit s nimi hospodařit. Při každé životní změně je dobré si udělat inventuru, jak na tom s penězi jsme. Třeba si chceme něco většího pořídit, vytvořit finanční rezervu, něco uspořit.

Jak si udělat přehled o svých financích

Stanovte si nějakou dobu, po kterou budete sledovat své příjmy a výdaje. Bude stačit obyčejný sešit, nebo si vyhledejte nějakou aplikaci do mobilu, se kterou vás to bude bavit a budete ji mít při ruce. Sledujte všechny příjmy, a hlavně všechny výdaje, vše, co nakoupíte si hned zapište. Každý měsíc se pak nad přehledem zamyslete, hlavně nad výdaji. Které jsou každý měsíc stejné a nutné – náklady na bydlení, jídlo (tady se podívejme, zda všechno, co jsme nakoupili, jsme také spotřebovali, co z toho byly pochutiny, bez kterých bychom se obešli, co bychom mohli nahradit levnější, ale zdravější variantou…), hlavně se podívejme, bez čeho bychom se obešli, co nám nepřináší žádnou hodnotu a radost. Kolik nám zbývá? Mohli bychom nějakou stovku ušetřit? Nebo ještě víc?

Jak zhodnotit přebývající peníze

Pokud nám nějaké peníze přebývají, můžeme je zhodnotit. Nejdřív si vytvoříme finanční rezervu pro nečekané výdaje – peníze, které budeme mít okamžitě k dispozici. Potom se zamyslíme nad tím, jak výhodně spořit. Pro běžného člověka se hodí produkty se státní podporou, hlavně stavební spoření a penzijní spoření. Obojí počítá s delší dobou spoření a zhodnocování vložených financí.

Připravte se na spokojený důchod

Nezapomínejme ani na penzijní spoření. Pokud najdete ve svém rozpočtu aspoň tři sta korun měsíčně, založte si penzijní spoření co nejdřív. Částku můžete podle aktuálních možností zvýšit nebo snížit. Od státu získáte státní příspěvek od 90 do 230 Kč podle výše úložky, můžete se domluvit i se svým zaměstnavatelem, že vám bude také přispívat. Na výběr je několik účastnických fondů s různými typy investičních strategií, od konzervativní po dynamickou. Vše si můžete spočítat na kalkulačkách a pak se teprve rozhodnout podle svého uvážení.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.