30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Jak na zdravotní pojištění cizinců v ČR

Zdravotní pojištění je povinné pro všechny cizince, kteří se chtějí zdržovat na území České republiky a nelze bez něj získat pracovní vízum či povolení k pobytu. Veřejného zdravotního pojištění jsou účastni také občané Evropské unie a cizinci v zaměstnaneckém poměru u firmy se sídlem v ČR.

Zaměstnávání cizinců z EU a zdravotní pojištění cizinců

Cizinec, který je občanem EU a vykonává ČR zaměstnání, je zdravotně pojištěn po dobu vykonávání zaměstnání a aktivit výhradně s tím spojených. Zaměstnavatel má povinnost zaměstnance přihlásit ke zdravotnímu pojištění, a to u zdravotní pojišťovny, kterou si zvolí zaměstnanec.

Průkaz pojištěnce obdrží zaměstnanec vždy bezplatně od zdravotní pojišťovny prostřednictvím zaměstnavatele. Pojistné odvádí zaměstnavatel, a to za stejných podmínek jako u občanů ČR. Při ukončení pracovněprávního vztahu ze zdravotního pojištění odhlašuje zaměstnance zaměstnavatel.

Pokud jde o cestovní pojištění pro cizince, tak se od cizinců doklad o cestovním zdravotním pojištění nevyžaduje, jestliže je účastníkem veřejného zdravotního pojištění. V případě, že jde o pobyt za účelem zaměstnání, je doklad o cestovním zdravotním pojištění vyžadován pouze na dobu od vstupu na území do vzniku pracovního poměru.

Zdravotní pojištění cizinců s přechodným pobytem

Pokud jde o zdravotní pojištění cizinců s přechodným pobytem, tak při žádosti o přechodný pobyt na území ČR je pro cizince nutné předložit doklad o sjednaném zdravotním pojištění na území ČR.

Na cizince z EU se v rámci pracovního trhu pohlíží jako na české občany. Ode dne, kdy podáte žádost o přechodný pobyt, můžete začít pracovat, a to bez dalšího povolení k zaměstnání. Zaměstnavatel ovšem musí informovat o novém zaměstnanci Úřad práce.

Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí a nutné zdravotní pojištění

Cizinec může být přijat do zaměstnání jen tehdy, pokud má platné povolení k zaměstnání, platné vízum k pobytu na území ČR, nebo jestliže je držitelem zelené nebo modré karty. Nejčastější je při pobytu za účelem zaměstnání vízum k pobytu nad 90 dnů.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.