30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Dávky

Nemocenská a její vyplácení

Nemoc a nemocenská jsou dvě slova, kterých se řada lidí v dnešní době bojí. Proč se lidé tolik bojí nemocenské? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Lidé se nemocenské bojí z existenčních důvodů. Pokud lidé zůstanou doma, na nemocenské zatěžuje je obava, zda po ukončení a vyléčení nemoci nedostanou výpověď od zaměstnavatele.

Nemoc není lidem příjemná zejména kvůli jejímu samotnému průběhu. Život lidem nemocenská ztěžuje i tím, že v pracovní neschopnosti ztrácí část mzdy. Lidé jsou pouze po dobu nemocenské v ochranné lhůtě. V ochranné lhůtě je nemůže zaměstnavatel propustit ze zaměstnání. Skutečné obavy, ale přicházejí až po ukončení nemocenské a tím pádem i po skončení ochranné lhůty.

V té době se lidé nejvíce bojí toho, že po opětovném nastoupení do práce dostanou výpověď. Tento fakt přispěl i k tomu, že si lidé v dnešní době nemocenskou radši neberou. I přes uvedené skutečnosti, ale nemocenská existuje a platí pro ni jistá pravidla. Jak se platí nemocenská? Nemocenská se vyplácí dle zákona.

Podíváme se podrobněji na to, jak se nemocenská vyplácí. Pokud lidé onemocní, musí nejprve zamířit k lékaři. Lékař lidem vydá potvrzení o pracovní neschopnosti tzv. neschopenku. Od dne vystavení neschopenky mají lidé nemocenskou. Nemocenská se vystavuje při první návštěvě lékaře, pouze v ojedinělých případech může být vystavená, až tři dny zpětně.

Jak se platí nemocenská

První tři dny nemocenské nemají lidé nárok na žádnou finanční kompenzaci, a tudíž jsou doma zadarmo. Po uplynutí třetího dne nemocenské začíná hradit nemocenskou zaměstnavatel. Za každý den, který zaměstnanec odpracoval, má nárok na náhradu ušlé mzdy ve výši 60% průměrného výdělku.

Od dvacátého druhého dne nemocenskou začíná vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení. Nemocenská může trvat pouze 380 dní. Po uplynutí 380 dnů musíte nastoupit do zaměstnání, případně předstoupit před lékařskou posudkovou komisi se žádostí o prodloužení nemocenské. Pokud zdravotní stav vyžaduje delší pobyt na nemocenské, než uvedených 380 dnů je možné podat žádost o invalidní důchod. Nemocenské dávky vyplácené Českou správou

sociálního zabezpečení jsou nižší, ale na rozdíl od náhrady mzdy se vyplácí za každý kalendářní den.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.