30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Dávky

Jak postupovat, pokud si žádáte o příspěvek na bydlení v roce 2015

Máte-li nízké příjmy, pak můžete stát požádat o příspěvek na bydlení. Zažádat si můžete jednou za 3 měsíce a to zpětně. Do příjmu se pak počítá i přídavek na dítě a rodičovský příspěvek. Čím vyšší je váš příjem, tím nižší jsou potom příspěvky na bydlení. Nejnižší přispívaná částka činí 50 Kč za měsíc. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, který však nutně musí mít trvalé bydliště v bytě, na který žádá příspěvek. Pokud jste v pronájmu v bytě, který je družstevní, tak na příspěvek na bydlení nárok nemáte. Máte-li nízký příjem, tak si na toto dejte pozor. Nepronajímejte si byt od někoho, kdo je členem družstva.

Příspěvek na bydlení je poskytován tehdy, pokud 30% a v Praze potom 35% rozhodného příjmu v rodině, nestačí na pokrytí nákladů na bydlení a pokud je pak těchto 30% příjmu celé rodiny nižší, než normativní náklady na bydlení, které jsou stanoveny zákonem. Dávka se pak také vyplácí podle toho, zda jde o byt nájemní, družstevní, nebo byt v osobním vlastnictví. Nárok na dávku na bydlení vzniká zpětně od měsíce, za nějž náleží.

Pokud jdete žádat o příspěvek na bydlení, tak je nutné si na sociálním úřadu vyzvednout potřebné formuláře, doložit příjmy za poslední tři měsíce, sebou si vezměte také nájemní smlouvu, doklady o platbách za nájem a energie. Na vyřízení pak máte celý leden, duben, červenec a říjen. V těchto měsících se žádá o příspěvek na bydlení.

Nezapomeňte si sebou vzít také doklady totožnosti a máte-li dítě, které je mladší 15 let, tak i jeho rodný list. Pokud vaše dítě studuje, je nutné si vzít také potvrzení o studiu.

Počítejte s tím, že na úřadech jsou v těchto měsících nevídané fronty a proto vyrazte klidně i hodinu před otevírací dobou, abyste se dostali na řadu. Někdy je třeba na úřad jít i vícekrát, protože se skutečně může stát to, že na vás již nevyjde řada.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.