30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Jaký je rozdíl mezi bankovními a nebankovními půjčkami?

Chybí vám peníze? Tak to přejeme pevné nervy při vybírání poskytovatele půjčky , protože je jich u nás nepřeberné množství. Nejlepší radou je si vůbec nepůjčovat, ale někdy to zkrátka bez úvěru nejde.

Půjčky rozlišujeme na bankovní a nebankovní. Ty prvně zmíněné jsou takové, které vám poskytne vždy jen banka, jakožto instituce řízená a regulovaná. Ty druhé, nebankovním jsou vždy dostupnější, avšak o to více nebezpečné.

Bankovní půjčky

Když si budete chtít využít bankovní půjčky, připravte se na velké papírování. Banka vám samozřejmě jen tak nepůjčí, a proto bude chtít znát vaši finanční situaci, vidět kopii pracovní smlouvy či potvrzení od zaměstnavatele, doklad příjmů, účel půjčky, ověří si, zda nejste vedeni v registru dlužníků Solus a pak teprve zhodnotí, zda půjčku poskytne. Ve smlouvě budete mít výši úroků, velikost dalších nákladů (poplatků atd.), zároveň vám banka může otevřít i přímo úvěrový účet, kam vám peníze pošle. Ve smlouvě také bude výše měsíční splácené částky a doba splácení úvěru. Jednoduše si tak můžete spočítat, kolik na úvěru přeplatíte. Tento složitý proces však na druhou stranu znamená, že banka, jakožto instituce je pod kontrolou České národní banky, takže se vám nestane, že se dostanete do problémů například tak, že vám věřitel nesmyslně navýší úrok. V případě krachu banky navíc nehrozí, že byste o peníze přišli. Bankovní půjčka je tedy velmi bezpečný a stabilní nástroj, který jednoznačně doporučujeme v případě, že se jedná o velký či dlouhodobý úvěr. Nevýhodou je náročná administrativa při jejím schvalování a taktéž možnost zamítnutí žádosti o půjčku.

Nebankovní půjčky

Nebankovní půjčky jsou úvěry poskytnuté jiným subjektem než bankou. Nejčastějším poskytovatelem nebankovních půjček jsou různé úvěrové společnosti. Je jich plná televize, noviny, internet, časopisy, ulice. Výhodou je rychlost vyřízení půjčky. Peníze můžete mít na účtu do 15 minut. Každý poskytovatel nebankovní půjčky se vás nebude ptát, zda jste zaměstnaní, schopní splácet, na jaký účel peníze potřebujete či zda již někde dlužíte. Pro tyto instituce ovšem představujete riziko. Proto je úroková sazba mnohem vyšší než u bankovních půjček. Taktéž RPSN (roční procentní sazba nákladů) se může dramaticky lišit. Proto je dobré vybírat velmi pečlivě, u koho si peníze půjčíte. Smlouvy jsou navíc ošetřeny tak, že při nesplácení úvěru přichází na řadu exekuce.

Existují však i nebankovní společnosti, které jsou velmi solidní, a i když zmíněná rizika zahrnují, nepředstavují příliš velké nebezpečí. Výhody a rizika zvažte sami na základě vaší finanční situace.

Srovnání půjček online

Doporučujeme využít online srovnávač půjček, na který v tomto článku odkazujeme. Povedená webovka srovnává půjčky jak bankovních tak nebankovních institucí a pomůže vám lépe si vybrat půjčku přesně pro vás na míru.

Malá rada na závěr: vždy volte to menší zlo. Pokud si půjčujete, doporučujeme spíše přežít výslech v bance a pak mít po několik let jistotu splátek.  Úvěry plánujte a vždy dejte přednost úsporám před úvěrem.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.