30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky

Urovnání toku peněz prostřednictvím kontokorentu


 

Co je to kontokorent? Za jakých podmínek a kdy je reálné získání kontokorentu? Jaké jsou výhody kontokorentu? A v čem se naopak kontokorent liší od bankovní půjčky? Pro odpovědi čtěte dál…

Jak správně pochopit kontokorent, aby byl efektivní pomocí? Jak se adekvátně orientovat v termínech kontokorentní úvěr či kontokorentní účet?

Co je kontokorent

Kontokorent je bankovní služba, která dovoluje klientovi nadále provádět platební transakce, tj. placení či výběr z účtu, v případě nedostatku finančního obnosu na jejich pokrytí. V tomto směru se jedná o povolené přečerpání.

Kontokorent lze sjednat již jako součást běžného osobního účtu. Tímto si lze v rámci přečerpání hotovosti od banky „půjčit“ peníze. I když to možná může znít velmi optimisticky, je třeba být obezřetní, neboť i kontokorent má své klady a zápory.

Seznamte se s termíny

Čerpání peněz z osobního účtu i v případě, že klient nedisponuje dostatečnou hotovostí, se nazývá kontokorentní úvěr. Klient získává operativní řešení od banky v rámci poskytnutí peněžních prostředků. Osobní účet se sjednaným kontokorentem je nazýván kontokorentní účet. Mezi základní parametry kontokorentu náleží úvěrový limit, což je horní hranice finanční částky, kterou banka klientovi může poskytnout.

Přečerpání účtu a následné řešení

Hlavní rozdíl spočívá v povoleném a nepovoleném přečerpání účtu. Povolené je v případě, kdy je souhlas banky k využití služby. Tím je tak reálné čerpání finančních prostředků nad rámec vaší dané situace. Čerpat lze do výše sjednané částky. Pokud máte sjednanou bankovní službu v podobě kontokorentu a není z vaší strany využita, neplatíte žádný poplatek. Jestliže však čerpáte, vaší povinností je poté platit bankou stanovený úrok. Vše funguje v podstatě na principu půjčky.

Avšak v případě přečerpání účtu, tj. když se dostanete do minusu a nemáte s bankou sjednanou tuto službu, jedná se o nepovolené přečerpání. Mohou hrozit sankce, neboť není povinností banky poskytnout kontokorent.

Jak získat bankovní službu pro užití kontokorentu

Jak již je uvedeno výše, můžete jej získat už v prvopočátku při sjednání a zřízení osobního účtu. Další variantou je osobní podání žádosti o získání kontokorentu. Zajisté byste měli řešit zřízení služby kontokorent, jestliže víte, že tato situace může u vás neprodleně či v blízké době nastat, tj. potřeba menšího finančního obnosu.

Službu kontokorent poskytují pouze bankovní instituce. Je doplňkovou službou a využít této nabídky můžete u kterékoliv banky. Avšak požadavky se od sebe trochu liší. Každá banka má nastavená svá kritéria a podmínky pro získání kontokorentu.

Některé bankovní subjekty požadují doložení příjmů. Některé naopak nevyžadují potvrzení o příjmech v případě nízkého limitu apod. Nicméně zcela shodný je požadovaný věk pro tuto službu. Kontokorent může získat pouze osoba starší osmnácti let.

Výše stanoveného limitu

Rozhodnutí neboli verdikt ohledně limitu vydává banka a odvíjí se většinou od vašeho příjmu, vašich peněžních prostředků či případně dalšího možného výdělku. Náležitě je vše porovnáno s vašimi výdaji i závazky. Dle toho je poté určen povolený limit k přečerpání. Vše je obdobné jako v případě žádosti o půjčku u bankovní společnosti.

Většinou si banky účtují za poskytnutí této služby pouze jednorázový poplatek. Kontokorent je velmi individuální záležitostí a tudíž banka přistupuje i takto ke svým klientům v rámci posouzení vaší situace. Nejedná se o hromadný produkt.

Kolik stojí využívání kontokorentu

Cena v podstatě závisí na dané konkrétní bance. Tyto instituce mají odlišná období v rámci účtování i taktiku, jako je například stanovení paušálního poplatku nebo jen poplatek za přečerpaný zůstatek apod. Na základě bankovního kodexu je povinností subjektu vás předem seznámit s úrokovou sazbou i v rámci účtování apod.

Výhody aneb proč využít kontokorent

Hlavní prioritou je, že máte peníze ihned k dispozici v rámci čerpání. Není třeba žádat a vyřizovat si úvěr. Jedná se o velmi jednoduché řešení neočekávané finanční situace. Mezi další přednosti náleží placení úroků jen po dobu, kdy je skutečně kontokorent využíván. Lze jej využívat takřka nepřetržitě, jestliže se minimálně jeden den mezi jednotlivým čerpáním dostanete do plusu. Pozitivní stránkou je, že není striktně dán termín, do kterého musíte finanční hotovost vrátit. Kladnou stránkou je dispozice neustálé finanční rezervy.

V čem se odlišuje kontokorent od bankovní půjčky

V rámci bankovní půjčky jste zavázáni smlouvu ohledně striktně dané doby pro vrácení, tj. splacení. Na základě domluvy se jedná o pravidelné splátky či jednorázovou finanční částku. V případě kontokorentu se jedná o možnost půjčení peněz do stanoveného limitu bez určeného splátkového rozvrhu.

Kontokorent je službou, která je nastavena tak, aby mohlo dojít k pokrytí pohledávky i v případě, že nemáte na svém účtu peníze. V tomto případě je velmi pružnou formou peněz. Není však řešením v případě potřeby vyšší finanční částky na delší dobu.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.