30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Spoření

Šetříte, ale nestačí to? Pojďme se podívat, kde se ještě dá uspořit!

Sledování výhodných akcí, které například nabízí leták Billa nebo Lidl leták na příští týden, patří mezi mnoho dostupných forem šetření. Je sice významná, protože výhodnými nákupy v těchto obchodech se dají ušetřit stovky nebo dokonce tisíce korun měsíčně, jenže to někdy nemusí stačit. A pak přijde na řadu druhá podoba šetření, která je o něco náročnější na váš čas a úsilí, ale i tak přináší kýžené ovoce: spoustu ušetřených peněz.

Energie: nejen spotřeba, ale i dobrá cena

O energiích a cenách za ně se mluví všude. Nicméně ukazuje se, že i tak má ještě spousta lidí nevýhodné smlouvy, které je nutí platit vysoké ceny za elektřinu, plyn nebo mobilní tarif. Řešení je přitom tak snadné: stačí požádat o pomoc lidi z dTestu, kteří každoročně dělají aukci na dodavatele energií a poskytovatele mobilních komunikačních služeb.

Spořicí účty sice nepokryjí inflaci, ale pár korun vydělají!

Co uděláte s výplatou, když vám přijde na účet? Jestli ji hned utopíte ve splátkách půjček nebo v nákupech čehokoliv, nemá pro vás smysl číst tento odstavec. Ale pokud vám na účtu zůstávají tisícovky i několik týdnů, šoupněte je hned po výplatě na spořicí účet.

Úrokové sazby šly díky ČNB celkem nahoru, takže během dvoutýdenního až třítýdenního pobytu mohou vaše peníze vygenerovat pár desítek korun navíc – a to se vždycky hodí. Peníze ze spořicího účtu si na ten běžný převedete během několika vteřin, takže se k nim vždy pohodlně dostanete.

Vyhazujete po prvním použití? Popřemýšlejte o domácí recyklaci!

Jste zvyklí, že co doslouží, to hned vyhodíte? Zkuste se před vyhozením zastavit a popřemýšlet, zda by tahle věc nemohla posloužit ještě trochu jinak – v oblasti, kde nevadí, že už je ošoupaná nebo tam, kde se může hodit právě tento tvar či materiál.

Zmiňme třeba starší oblečení, které často putuje do kontejneru (v lepším případě do toho pro charitu). Nedalo by se použít doma ještě jiným způsobem? Co třeba výroba vlastních houbiček a hadříků na úklid domácnosti? Všimli jste si někdy, jak jsou viskózové houbičky nebo různé hadry na úklid drahé?

Uklízíte se značkovými produkty? Zbytečný luxus…

Dále můžete udělat změnu v arzenálu čisticích prostředků, které používáte. Když se přeorientujete na ocet, jedlou sodu a kyselinu citronovou, budete mít domácnost stále jako ze škatulky, ale za zlomek peněz, které nyní dáváte za značkové produkty z drogerie. Jen myslete na to, že soda, kyselina citronová nebo i ocet se dají koupit v opravdu velkém balení. Teprve nákupem většího množství ušetříte výrazné množství finančních prostředků.

Vyhazujete jídlo? Zkuste ho lépe využívat

Vyhodíte jogurt hned následující den po skončení doby minimální trvanlivosti? Trochu gumová okurka už letí do koše? Zbytek bramborové kaše ze včerejší večeře jde hned do záchodu? Tak se zastavte a začněte přemýšlet jinak. Pod každým vyhazovaným jídlem si představte ty peníze, které jste za něj platili u pokladny.

Samozřejmě vás nenabádáme k tomu, abyste jedli opravdu staré a zkažené jídlo, to v žádném případě. Ale snažte se najít využití pro jídlo, které už jste označili za „zbytek“ nebo které je po minimální trvanlivosti teprve několik dní.

Datum minimální trvanlivosti“ není to samé, co „spotřebujte do

Je totiž nutné rozlišovat mezi „spotřebujte do“ a „datum minimální trvanlivosti“. Kde je „spotřebujte do“, tam se po překročení tohoto data už nedoporučuje jídlo konzumovat. Většinou se jedná o saláty, pomazánky, chlebíčky, zákusky a další dobroty koupené v pultovém prodeji. Jestliže jste je však měli celou dobu v lednici a zrovna panuje i chladné počasí, můžete spotřebu o den, dva protáhnout.

Kde je „datum minimální trvanlivosti“, tam to znamená, že i po jeho překročení lze jídlo jíst, jen už nebude považováno za zcela čerstvé. Takže třeba batolatům nedávejte jogurt, který je týden po tomto datu. Ale vy nebo váš teenager si ho vzít můžete. V čem je rozdíl? V osazení střev pomocnými bakteriemi, které se tvoří už okolo desátého roku života. Týden prošlý jogurt nám prostě nic neudělá.

Naučte se udělat „z pšouku kuličku“

Máte v lednici zbytky, které byste jen vyhodili? Zkuste si je sepsat a pak najít na internetu recepty, jak je ještě zužitkovat. Budete překvapení, co se dá vytvořit z trochy bramborové kaše, ze zbytku rýže, těstovin, ale třeba i z oschlého salámu nebo opravdu starých rohlíků. Zpracováním zbytků pokryjete několik večeří a ušetříte za další nákupy.

Polotovary nechte ležet

Vyhněte se kupování polotovarů – jsou velmi drahé a doma si je vyrobíte za zlomek ceny. Třeba velkou sklenici majonézy uděláte z půl litru oleje a jednoho nebo dvou vajec. K tomu sůl, cukr a ocet, případně hořčice nebo pepř. Vymixujete tyčovým mixerem a máte majolku za pár drobných.

Stejné je to s pomazánkami, mléčnými pochoutkami pro děti a dalšími lákavými produkty určenými ke spotřebě, nikoliv k dalšímu zpracování. Smíchejte tvaroh, smetanu a vanilkový cukr a za pár korun získáte vynikající mléčnou pochoutku, která se prodává za neuvěřitelně vysoké ceny  – například jako Pribináček, Olmík a tak podobně.

Kosmetika vás každoročně stojí tisíce korun?

Asi je u nás jen málo žen, které se dokáží obejít bez kosmetiky. Minimálně mýdlo, pastu na zuby a šampon na vlasy potřebuje každý z nás. Jsou i ženy, které mají kosmetiky plnou koupelnu a toaletní stolek v ložnici, a pozor – všechnu kosmetiku dokáží používat. Jenže to stojí majlant!

Nebojte se, není nutné se kosmetiky vzdávat. Jen udělejte trochu změnu a začněte používat kosmetiku domácí, z běžně dostupných surovin. Vlasy krásně umyjete řídkou kaší z vody a žitné mouky, líčení pohodlně sundáte směsí vody a olivového oleje, balzám na rty zastoupí obyčejné bambucké máslo. A jako peeling využijete sůl, cukr, olivový olej a citronovou šťávu. Stačí smíchat a použít a ještě je to levné a účinné.

Musíte kupovat speciální potraviny pro zvláštní výživu?

Tohle patří k nejdražším položkám rodinného rozpočtu. Pokud je někdo z rodiny nemocný a musí jíst bezlepkové potraviny, nesmí cukr nebo jiné složky běžné stravy, nezbývá než nakupovat ve zdravé výživě za spoustu peněz. Nebo snad ne?

Jistěže ne. Stačí totiž nakoupit jen suroviny, které jsou sice dražší, ale nedosahují astronomických cen hotových produktů určených pro lidi se speciálními výživovými potřebami. A pak už si jen najdete recepty a mnoho věcí připravíte doma sami – třeba obilné mléko nebo bezlepkové pečivo. Tady se dají každý rok ušetřit tisíce.

Domácí zahrádka se vejde i na balkon

Zelenina, ovoce a bylinky jsou neskutečně drahé. Málokdo má velkou zahradu a možnost si všechno vypěstovat sám, něco se vám však na balkon vejde. Dokonce lze nakombinovat rostliny do truhlíků tak, aby se doplňovaly v růstu. Takto si můžete zajistit sklizeň hrášku, okurků, rajčat, paprik, salátů, cuket nebo i kořenové zeleniny.

Jahody a bylinky už jsou balkonovým evergreenem. Když občas upečete buchtu se sklizeným ovocem, budete mít za pár korun výživnou svačinu pro děti do školy i sebe ke kávičce.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.