30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Kam s penězi v roce 2021, aby neztrácely svoji hodnotu?

Nechat peníze ležet jen tak na běžném účtu v bance je jistotou vedoucí k tomu, že chudneme. Nízké až nulové úroky i různé poplatky v bankách – to vše je doslova smrtící kombinace pro naše úspory. Uložené peníze ztrácí na hodnotě. Pokud tedy nežijeme od výplaty k výplatě a pokaždé nevyčerpáme účet až do dna, rozhodně se vyplatí pátrat po možnostech, jak udržet hodnotu vydělaných peněz, nebo je dokonce nechat vydělávat. V dnešní době by zejména udržení hodnoty majetku mělo být tím, na co je nutné se soustředit.

Aktivní vs. pasivní majetek

Mnoho lidí investuje, dokonce různými rizikovými způsoby. Někdo vydělá, jiný naopak. Nestačí jen mít přehled, někdy je nutné i nějaké to štěstí. Jindy zas hraje prim nečekaná změna situace, s jakou se nedalo počítat. Jen stěží si někdo ještě před pár lety uměl představit současné lockdowny a jejich následky. Padající akcie při první vlně koronavirové pandemie byly rovněž šokem. Existují v dnešní době nějaké ostrůvky jistoty, pokud jde o uložení financí, nebo se již můžeme pouze koukat, jak náš majetek ztrácí hodnotu? Je i jiné řešení než vabank? Rizikové investice vs. ponechání peněz na běžném účtu? Určitě ano a vždy se vyplatí hledat vhodné formy zhodnocení úspor.

Jaké jsou možnosti pro investování v roce 2021?

Možností není málo, spíše se jejich počet stále zvyšuje. Každá nabízí jinou míru rizika, jiný potenciální výnos, či jinou likviditu, tedy rychlost, s jakou jsme schopni se k našim takto investovaným penězům dostat.

První z možností, kterou nelze nejmenovat, je prostě utrácet

Utrácet však lze jen do určité výše příjmů, navíc pokud nemáte dostatečné zázemí a již dobře investované prostředky, tak se vám nedostatek spořivosti může rychle vymstít. Pravdou ale je, že investice do sebe sama nebývá k zahození snad nikdy. Ať se už zaměříme na své vzdělávání, na výuku dalších jazyků, ale klidně i na své fyzické a psychické zdraví. Tyto peníze jsou vždy dobrou investicí. A platí to i v případě, kdy je investujeme do svých nejbližších. Investovat do sebe může znamenat i investovat do svého podnikání.

Doporučovanou formou investic bývají nemovitosti

I na investicích do nemovitostí se však covidová pandemie podepsala. Zejména ti, kteří spoléhali na pronájem turistům, v poslední době zejména přes Airbnb, teď mnohdy splácí najednou dvě hypotéky bez očekávaného příjmu. Nebo platí provozní náklady za nemovitost, kterou aktuálně nemohou pronajímat. Navíc ceny nemovitostí, zejména v hlavním městě a na lukrativnějších místech, jsou již extrémně vysoké. Nelze zcela věřit všemu, co říkají realitní makléři. Dá se spíše očekávat pokles cen již předražených nemovitostí. Čímž by se naše investice do nich nezhodnotila, ale naopak, prodělali bychom.

Skutečně se vyplatí drahé kovy a diamanty?

Zlato, stříbro, platina i diamanty, samozřejmě ve své investiční podobě, jsou dlouhodobě glorifikované. Například zlatu nelze upřít, jak dokázalo jít tvrdě i proti pandemii a dosáhlo dvakrát po sobě historickou hodnotu. Zlatu se světlé zítřky předpovídají i proto, že se předpokládá vytěžení současných zlatých ložisek do cca 10 let. Což by mohlo cenu zlata opět zvednout. Problémem je, že cena zlata je již nyní hodně vysoká a bez spekulací ohledně budoucnosti to až tak zářivé zítřky být nemusí.

Kam ještě s penězi v roce 2021

Možností je skutečně mnoho. Využívaných i opomíjených. Známých i zcela neznámých. Tradičně se využívají stavební spoření a penzijní připojištění. Investuje se do dluhopisů, podílových fondů – rizikových, středně rizikových i nízko rizikových, v rámci Forexu, do ETF fondů, do akcií i do různých komodit (nejen do drahých kovů). Moderní je investování formou P2P, kdy lidé půjčují lidem, přičemž tyto půjčky zastřešuje nějaká finanční instituce. Hitem byly též kryptoměny, ale i u nich se ukázalo, že nemusí být vše tak růžové, jak se na první pohled zdá. Zajímavou volbou bývají i různé alternativní investice. Typické je například sběratelství, mohou to být veteráni, investuje se do vína a lihovin, dokonce do vzácných hraček, jejichž cena stoupá – ať už díky jejich historické hodnotě nebo limitované edici.

Co z toho si vybrat? Kombinujte jistotu s minimálním rizikem

V dnešní době jsou i dříve nerizikové investice rizikovými a rok 2021 na tom rozhodně nebude lépe. Přesto nenechávejte ležet peníze pouze na běžném účtu. Stále existují spořicí účty, které i těm, kdo nechtějí riskovat, nabídnou, že jejich peníze neztratí na hodnotě. Spořicí účet ING je prvním účtem tohoto typu, který se u nás objevil. Funguje již od roku 1992. Spořicí účet ING Konto je oblíbený do dneška. Jde o bezpoplatkový účet s pořád ještě rozumnými úroky, díky kterým uložené peníze neztrácí na hodnotě. Likvidita uložených peněz je navíc okamžitá, to znamená, že s účtem můžeme disponovat jako s klasickým a peníze si kdykoliv, klidně všechny vybrat.

Spořicí účet ING Konto lze založit online i telefonicky, není tedy nutné nikam chodit. K dispozici je propracované a dobře fungující online bankovnictví. Peníze na kontě jsou navíc až do výše 300 000 Kč úročeny výhodněji. Vyplatí se tak třeba konta založit celé rodině. S kontem pracujete jako s běžným účtem a jiný běžný účet vůbec nepotřebujete. Postačí vám ten spořicí.

Nechte své peníze vydělat ještě více v podílových fondech ING

Kdo však chce přece jenom po svých penězích víc, tedy nechat je vydělávat, může u ING zůstat. Ta totiž nabízí i ING Podílové fondy, které umožňují investovat již od 100 Kč a pokud již máte spořicí konto u ING, lze je velice snadno využívat. Podle typu zvoleného portfolia je možné počítat s ročními výnosy 2,5 % u opatrného, 4 % u vyrovnaného, 5,5 % u odvážného a až 7 % u dravého investičního profilu. Podílové fondy ING nabízí jedny z nejnižších poplatků na trhu a najdete i fondy s nulovým vstupním poplatkem.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.