30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Studenti, pozor! Mám pro vás 4 tipy, jak si najít perfektní pronájem bytu v Brně

Najít si hezký, prostorný a k tomu ještě levný pronájem bytu v Brně je mnohdy doslova nadlidský výkon. Brno je univerzitním městem, a to znamená, že podobný záměr má dalších několik tisíc studentů. Je vůbec možné najít hezké bydlení, nebo se prostě budete muset smířit s nějakou špeluňkou daleko od centra? Budu tak hodná, že pokusím předat své know-how. Mělo by to klapnout.

Chybami se člověk učí. Vy máte skvělou příležitost poučit se z těch mých

Zapomeňte na to, že uprostřed září najdete prostorný a levný byt v centru Brna. To je úkaz z říše divů a fantazie a může mu věřit pouze prvák z nějaké zapadlé vesnice. Tímto se omlouvám všem těm prvákům, kteří stojí nohama pevně na zemi. V Praze by se tento majstrštyk možná povedl, ale hledání bytu v Brně je jiný level. Taky jsem ještě nedávno byla naivní studentka a při svém hledání jsem nasekala spoustu zbytečných chyb. Stálo mě to hodně námahy a poměrně slušnou sumičku. Proto jsem se rozhodla, že své zkušenosti hodím na papír a pevně doufám, že někomu pomůžou.

Chcete krásný pronájem bytu? Nepovalujte se v létě u vody a hledejte!

Asi jste už pochopili, že dobré načasování je základ. Jak se říká: „Štěstí přeje připraveným!“

Jak hledat, najít a nezbláznit se přitom

  1. Absolutně zásadní pravidlo zní: začněte s hledáním včas! Pokud si chcete vybírat a ne jen přebírat zbytky, začněte studentské bydlení hledat už v létě. Hned vysvětlím proč. Na léto většina studentů odjíždí domů. Uvolní se tak velké množství bytů, které pak najdete mezi aktuálními nabídkami
  2. Vždy absolvujte osobní prohlídku. Vy osobně, ne kamarád/ka! Během ní se zaměřte na detaily. Projděte si pokoje a všímejte si atmosféry. Seznamte se s potencionálními spolubydlícími. Mně se například stalo, že mi majitel bytu bez vyžádání ochotně otevřel šuplíky stávajících nájemníků. Přesně věděl, kde co mají a vůbec působil velmi všetečně a podezřele. Chcete, aby vlastník bytu věděl, kde máte spodní prádlo? Ne? Ale bez osobního setkání a prohlídky na tento „drobný“ detail přijdete, až když už bude probírat to vaše.
  3. Nebojte se pronájmu prázdných bytů. Máte v hledáčku naprosto dokonalý byt, kousek od školy a za dobrý peníz? Jenže ho asi nepřijmete, protože je úplně prázdný? Proboha proč? Jasně, budete si muset pořídit základní vybavení, ale nebojte se, určitě vás to nezruinuje. Byt se dá zařídit velmi levně. Veškeré vybavení si můžete  pořídit z druhé ruky a pak je po čase prodat. Dost často narazíte i na inzeráty, které nabízejí kusy nábytku za odvoz. Pokud je byt ve skvělé lokalitě, má internet a nízký nájem, berte ho všemi deseti i bez nábytku.
  4. Před podpisem smlouvy si ji pozorně přečtěte. Zjistěte si, zda platíte vratnou, nebo nevratnou zálohu. Zda majitel vyžaduje pojištění na vybavení, a jaká je výpovědní lhůta z vaší i z jeho strany. Jaké jsou zálohy za energie a internetové připojení. Pokud se vám na smlouvě něco nezdá, nepodepisujte ji hned! Učiňte tak až po důkladném pročtení a  po vyjasnění všech sporných bodů.
     
  5. Privát, nebo koleje?

    Někteří zastávají názor, že každý vysokoškolák by měl alespoň chvíli bydlet na kolejích. Já tento názor nesdílím a nevidím nic skvělého na tom, dělit se s celým patrem o jednu společnou koupelnu. Privát, i když sdílený, nabízí větší komfort a svobodu a v současné době, kdy nám život komplikuje koronavirus, je  bezpečnější a jistější. Řada  studentů pracuje a nemohou si dovolit být nemocní, nebo ztratit střechu nad hlavou.

    Pronájem studentského bytu je prvním krokem k nezávislosti

    Najít ideální pronájem rozhodně není procházka růžovým sadem. Je třeba počítat s tím, že absolvujete pár marných prohlídek, než najdete ten, který bude vyhovovat.

    Ale teď víte, jak postupovat, aby bylo hledání absolutně stres-free a neprodělali jste kalhoty.

    Jaká je vaše zkušenost s hledáním bytu v Brně? Souhlasíte se mnou, že je nejlepší začít hledat už v létě? Nebo hledáte vždy až na poslední chvíli?

     

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.