30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky

Kontokorent: Okamžitá rezerva po ruce, když je potřeba

Pojištění domácnosti, auta a kupón na dopravu v jednom měsíci? To už může slušně zahýbat s rozpočtem. Ať se vám sešlo více důležitých plateb najednou nebo jste si zkrátka nutně museli pár dní před výplatou koupit vstupenky na koncert oblíbené kapely, můžete si krátkodobě pomoci kontokorentem.

Z využívání kontokorentu nemusíte mít obavy. Když ho budete využívat v krátkých časových obdobích a v následujícím měsíci ho bez problémů dorovnáte, bude vám dobře sloužit pro případ naléhavých situací jako finanční rezerva.

Co je kontokorent a jak ho získat?

Kontokorentní úvěr nebo také kontokorent si můžete sjednat jako doplňkovou službu ke svému běžnému účtu. Kontokorent je jakási finanční rezerva, kterou můžete využít ve chvíli, kdy vám na vašem účtu dojdou vlastní finanční prostředky. Když o něj žádáte u své banky, vyřízení bude poměrně rychlé.

Co byste měli vědět, než si sjednáte kontokorent?

Kontokorent je tak trochu jiná půjčka. Můžete díky němu čerpat z vlastního účtu finanční prostředky do mínusových částek. Nejedená se však o klasickou půjčku, ty se splácejí v pravidelných splátkách. Kontokorent oproti tomu splácíte vždy, když vám přijdou peníze na účet.

Abyste ho mohli využívat bez omezení, většině bank stačí, aby byl váš účet alespoň 1x za rok v plusu. Některé banky ale mohou mít časové období pro vyrovnání závazku kratší.

Doplněk k běžnému účtu. Kontokorent je nejjednodušší sjednat u banky, kde už máte účet. Pro aktivaci vám bude stačit jen doklad totožnosti. Například u České Spořitelny si mohou klienti aktivovat kontokorent pomocí aplikace George nebo se objednat ke svému bankéři. Pokud však máte v plánu založit si zcela nový účet u jiné banky a k němu si sjednat kontokorent, počítejte s tím, že k získání kontokorentu bude třeba doložit potvrzení o příjmu nebo výpisy z aktuálního účtu.

Pokud se obáváte, že vám kontokorent bude zasahovat do rozpočtu, můžete si spočítat náklady spojené s kontokorentním úvěrem předem. Banky mají pro tyto příležitosti na svých webech kalkulačky. Na kalkulačce si snadno nasimulujete, kolik budete platit.

Výhoda kontokorentu oproti půjčce je ta, že se kontokorent dorovná s příchozími platbami. Tedy ve chvíli, kdy příjmy na vašem účtu budou rovny nebo vyšší než vyčerpaná částka. Pokud by příjmy byly nižší, budete kontokorent doplácet až v dalším měsíci.

Jak funguje kontokorent

Za kontokorent nic neplatíte po celou dobu, kdy je zůstatek na vašem účtu v plusových hodnotách. Jinými slovy, zaplatíte za něj jen a pouze v momentě, kdy je zůstatek účtu mínusový – úrok platíte tedy za dobu, po kterou jste na účtu v mínusu.

Ve chvíli, kdy se zůstatek na vašem účtu zase dostane do plusu, opět nic neplatíte. A tak pořád dokola. Kontokorent můžete využívat opakovaně, a to vždy do maximální sjednané částky.

Co byste si měli ohlídat?

Při využívání kontokorentu je důležité si pamatovat, že úrok často bývá vyšší než u klasické půjčky. Je proto ideálním řešením pro krátká období, kdy se potýkáte s nečekanými výdaji, a při tom víte, že vám za pár dní přijde výplata a zůstatek na vašem účtu bude opět v plusu.

V případě, že byste se v mínusových částkách pohybovali dlouhodobě, mohl by být kontokorent finančně náročný. Pokud už dopředu víte, že vám splacení úvěru bude trvat déle? Zvažte sjednání klasické půjčky, která má mnohem nižší úrok.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.