30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

CFD obchodování může směle vyzkoušet naprosto kdokoli

Už jste slyšeli pojem CFD obchodování? Nebo vám to něco připomíná, máte dojem, že jste již něco málo četli, ale nejste si jisti, co konkrétně CFD znamená? Pokud se rádi pohybujete na poli obchodování, zajímají vás výnosy a zisky, bude vás tato problematika jistě zajímat také. Pojďme se na ni podívat.

Seznamte se s CFD

Zkratka CFD je odvozena od slov Contract for Difference neboli Smlouva o rozdílu ceny. Jde o nástroj, jež je obchodníky používán k obchodování či spekulaci na cenových rozdílech, ale bez nákupu podkladového aktiva, jako třeba akcií, kovů či komodit.

Porovnejme CFD obchodovani a Obchodování na akciovém trhu

Je známé, že abychom mohli obchodovat s akciemi, musíme mít otevřen účet u brokera. Tady bude hodnota finanční páky maximálně 1:20. Ti, kdo budou obchodovat s malými vklady, budou mít omezené možnosti k obchodování. Velikost kontraktu na burzovních trzích je většinou minimálně 1 lot, což představuje 100 akcií. Kdo by chtěl použít menší velikost kontraktu, může v obchodní platformě R Trader použít minimální velikost kontraktu 0,01 lotů neboli 1 akcii. Maximální velikost kontraktu omezuje jen obchodník nebo počet obchodovatných akcií.

A jak vypočítat, kolik peněz potřebuje obchodník k obchodování? Jednoduše. Pokud bude např. cena jedné známé firmy 181 USD, maržové poplatky na 1 lot čili na 100 akcií budou 181 x 100 = 18 100 USD. K otevření této pozice nebudou mít obchodníci s malými vklady vůbec příležitost. Příkladů je ale spousta. Na burzovních trzích se dá najít i akcie, jejichž cena začíná na 0,01 USD. Díky tomu vzniká dost možností k obchodování i v případě, kdy nemá trader dostatek peněz na drahé akcie.

Také je potřeba brát v potaz náklady na platformu, což jsou měsíční poplatky. Nezapomeneme ani na provizi, jež je vyplácena brokerovi za každou otevřenou a uzavřenou pozici, což průměrně činí u každého obchodníka 4 000 USD za rok. U některých brokerů je udržování přes noc zdarma, jiní však nutí obchodníky plnit jisté podmínky.

CFD obchodování

Při CFD obchodování (Rozdílné smlouvy), brokeři většinou poskytují vyšší páku v porovnání s obchodováním s akciemi. Na každém CFD traderovi pak je, zda pro něj bude použití páky dobré nebo špatné. Vyšší páka dovoluje obchodníkům rozšířit seznam obchodovaných předmětů. Rozdílné smlouvy nabízí možnost nakupovat a prodávat bez omezení. Při nakupování obchodního předmětu, jehož cena klesá v rozporu s očekáváním, Rozdílná smlouva CFD mu nabídne příležitost k zajištění (tzv. hedging). Kotace CFD a podkladového aktiva bývají většinou stejné. Někdy však může dojít k 1-2 pipovým rozdílům způsobeným rychlostí internetového připojení.

Minimální objem kontraktu pro CFD je 0,1 lotu a maximální velikost je na možnosti obchodníka.

Nelze s jasností říct, který způsob obchodování, zda CFD nebo akcií je pro obchodníky lepší. Výhody a nevýhody si najde každý z nich. Je na obchodníkovi, které nástroje si vybere. S jistotou lze ale říci, že CFD nabízí mnoho příležitostí pro obchodování, když máme malý vstupní kapitál.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.