30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Spoření

Spořte dětem již od jejich narození

Čím dříve začnete odkládat peníze na studia nebo první bydlení pro svého potomka, tím snáze cílovou částku našetříte. Můžete šetřit na určitou věc nebo odkládat peníze zatím bez účelu. Jak spočítat částku nutnou ke spoření a na co si dát pozor?

Začněte spořit brzy a našetřete pohodlněji

Včasný začátek spoření přináší jen samé výhody – máte dostatek času na dlouhodobou úsporu a zhodnocení financí. Vyplatí se začít co nejdříve, byť by se měsíční úspora zpočátku pohybovala třeba v nižších částkách. Postupem let bude váš příjem vzrůstat, a tak budete moci odkládat na budoucnost dětí více peněz. Ideálně byste měli na spořicí účet, stavební spoření, termínovaný vklad nebo do investičního produktu posílat tolik peněz, abyste včas našetřili cílovou částku. Ale jak ji spočítat?

Spoření s účelem i bez účelu

Spoření pro děti rodiče zakládají z několika hlavních důvodů: chtějí dětem naspořit na studia, ulehčit jim vstup do dospělého života (financování vlastního bydlení, vybavení domácnosti) či připravit obnos na svatbu. Každý z těchto cílů však od momentálního okamžiku nastane v různém časovém horizontu – pokud máte doma čerstvé miminko, peníze na studia bude nejspíše potřebovat za 15 až 18 let, zatímco prostředky na svatbu a vlastní bydlení budou pravděpodobně potřeba ještě o dalších 5 až 10 let později. Podle účelu spoření tedy určíte časový horizont, během kterého byste měli našetřit dostatek peněz.

Studium na vysoké škole vyjde téměř na půl milionu korun. Dejme tomu, že máte 18 let času na našetření požadované částky. Nezapomeňte přičíst úroky vámi vybraného způsobu spoření a následně rozpočítejte sumu na jednotlivé měsíce. Výsledná hodnota představuje měsíční částku, kterou byste měli odkládat. Jestliže nemáte jasný účel, na co potomkovi chcete spořit, můžete zkusit obrácený postup. Spořte zkrátka tolik, kolik si měsíčně můžete dovolit odkrojit z rodinného rozpočtu.

TIP: Nezapomeňte, že kvůli inflaci ceny výrobků i služeb rostou. Počítejte s nárůstem cen dopředu a našetřete alespoň o 25 % více, než kolik by vás vzdělání nebo zboží stálo dnes.

Se spořením mohou pomoci i další členové rodiny

Do spoření můžete zapojit také prarodiče a později i samotné dítě. Výdělky z brigád nebo finanční dary k narozeninám pak může ukládat společně s vámi a podílet se tak na své budoucnosti. Dostane od vás nejen finanční polštář, ale také lekci finanční gramotnosti, která mu v budoucnu pomůže mít vyrovnaný rozpočet.

Foto: Pixabay, Pexels

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.