30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Banky

Dluhová past – jak z ní ven?

Dluhová past je velkým strašákem mnoha lidí. Přiznejme si, že finanční gramotnost lidí není bohužel v České republice příliš velká. Zkrátka se na ni ve školách tak trochu zapomíná. Co ale dělat, když už jste v dluhové pasti nebo víte, že se do ní řítíte? Pomoci mohou odborníci nebo různé společnosti specializující se na oddlužení klientů.

Co je to dluhová past

Dluhová past, někdy se též nazývá dluhová spirála, je označením špatného stavu osobních financí. Jde o stav, když už dlužník není schopný splácet své závazky, čímž se dostává do velkých nejen finančních problémů. Velmi často také bere nové půjčky na to, aby byl schopný zaplatit ty staré.

Díky výše pospaným problémům se pak stává, že dluhy neklesají ale spíše rostou. To samozřejmě není pro osobní finance vůbec zdravé. Do dluhové pasti zase není takový problém se dostat. Velmi často za ní stojí lehkomyslné finanční jednání či špatně zvolený úvěr.

Když už dlužník není schopný splácet ani sehnat půjčku, vezme si úvěr od podvodníků a lichvářů. Podmínky u těchto subjektů ale nejsou vůbec adekvátní a dlužník je často nesplní. Tím se pak dostává do exekucí nebo až do osobního bankrotu. Je z toho cesta ven?

Produkt z nebanky do banky a dobrá konsolidace

Vhodným způsobem, jak se bránit dluhové pasti je konsolidace stávajících úvěrů. Jednoduše sloučíte všechny půjčky do jedné velké. Dojde tím k tomu, že si snížíte úrokovou sazbu, takže budou půjčky levnější. Dále pak snížíte měsíční splátku, což zase povede k úspoře v rodinném rozpočtu.

V případě, že máte více půjček, ale zatím nemáte žádné negativní záznamy v registrech dlužníků, můžete využít konsolidace například u velkých český bank. Výhodnou konsolidaci nabídne třeba mBank, kde dokonce nemusíte dokazovat své příjmy. Dalšími výhodnými konsolidacemi disponuje například ExpoBank. Problém ale nastává v případě, kdy vaše bonita není dobrá. Navíc, pokud máte záznamy v registrech, pak zřejmě s konsolidací u banky nepochodíte.

Pro méně bonitní klienty existují společnosti typu financovatelka.cz. Tyto společnosti zpravidla dokážou najít způsob, jak lidem v nouzi a dluhové pasti pomoci.  Jednoduše za vás doplatí všechny zbývající půjčky, které nyní tíží váš rodinný rozpočet. Podaří se jí tedy dostat vaše finance pod kontrolu díky snížení úrokové sazby a samozřejmě také měsíční splátky. Za půjčky se zpravidla ručí nemovitostí. Díky tomu ale máte jistotu, že vám bude konsolidace schválena. V některých případech dochází také ke zpětnému leasingu. O něm ale později.

Zajímavý je také produkt z nebanky do banky. Díky němu můžete snadno oddlužit svoji nemovitost. Financovatelka vám půjčí peníze za běžný bankovní úrok, vy si jednoduše vyčistíte registry, doplatíte staré dluhy a máte po starostech. Výhodou navíc je, že jakmile budou registry vyčištěné, společnost vám pomůže nebankovní půjčku převést na půjčku bankovní.

Jak se zbavit dluhů

Zbavit se dluhů není jednoduchá ani krátká cesta. Rozhodně to stojí více úsilí než se do dluhů dostat. Na stranu druhou, pokud zvolíte vhodnou a důvěryhodnou společnost, která vám pomůže dostat se z dluhové pasti, cestu si rozhodně zjednodušíte.

V první fázi je potřeba si uvědomit, že dluhy máte a že se situace stává závažná. Je proto potřeba začít situaci řešit před tím, než přijdete o střechu nad hlavou. V první řadě je velmi důležité si sepsat, kolik vlastně komu dlužíte. Díky přehledné tabulce budete mít nad dluhy alespoň přehled.

Vždy se doporučuje nejdříve splatit půjčky menší a postupně pak splácet i půjčky větší. Ne, že se na ostatní půjčky vykašlete a budete splácet jen tu nejmenší. I ostatní dluhy se musí pravidelně splácet. Ovšem, jakmile splatíte menší dluh, bude se vám zase lépe hospodařit, protože odpadnou další měsíční splátky. Ty můžete obětovat na splácení dluhů vyšších. Takto můžete postupně dluhy splácet.

Nic méně, velkou pomocí vám může být například právě konsolidace. Ta vám uspoří hned několik stovek měsíčně, a navíc nebudete muset přemýšlet nad tím, zda jste již zaplatili všechno, co musíte. I konsolidace vám tak může přinést psychologický efekt.

Produkt zpětný leasing

Zpětný leasing se začal objevovat u více společností. Nabízí totiž řešení pro klienty, kteří se dostali do těžké finanční situace a nemohou si dovolit půjčit si peníze. Přesněji řečeno, nikdo takovým klientům peníze nepůjčí.

Zpětný leasing je vlastně prodej nemovitosti konkrétní společnosti. Nemusíte se ale z prodaného domu či bytu stěhovat! Jednoduše za nemovitost dostanete peníze, které můžete využít na splacení dluhů. V bytě či domě dále bydlíte a jakmile se vaše osobní finance zotaví, můžete si nemovitost koupit zpět. Rozhodně se jedná o zajímavý finanční produkt, který může pomoci lidem ven z dluhové pasti.

Jak si správně půjčovat

Abyste se nikdy do dluhové pasti nedostali, stačí následovat několik rad. Když je dodržíte, mohou být vaše finance skutečně zdravé.

  1. Půjčujte si zodpovědně. Přemýšlejte nad tím, zda půjčku skutečně potřebujete a jestli je nezbytná. Vždy si pak berte jen takovou výši půjček, jakou jste schopni splácet.
  2. Žádné drahé dovolené za půjčené peníze. Toto pravidlo platí obecně, nepůjčujte si peníze na to, abyste vylepšili váš životní styl. Zbytečně se dostanete do problémů. Stejně tak pokud se vaše životní úroveň snížila, nesnažte se ji zvednou půjčenými penězi.
  3. Nepůjčujte si na půjčky. Zkrátka nevytloukejte klín klínem, rozhodně to není vhodné řešení. Jestliže nestíháte své závazky splácet a plnit včas, doporučujeme zvážit možnosti konsolidace, tedy sloučení půjček do jedné. V tom vám vyhoví také Financovatelka, která tyto produkty nabízí.

Jestliže budete tyto zásady dodržovat, nemusíte se následně obávat, že nebudete na své dluhy stačit. Dodržování těchto pravidel je velmi důležité především pro vaše zdravé osobní finance.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.