30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Důchod

Proč se penzijní připojištění vyplatí

penzijni-pripojisteni-grafO penzijním připojištění se dlouhodobě vede poměrně živá diskuze. Je výhodné? Nebo je lepší si na stáří spořit jiným způsobem? Ačkoliv občané České republiky často na penzijní fondy žehrají, zejména kvůli rapidním propadům v připisovaném zhodnocení v posledních letech, jde o široce rozšířený a vyhledávaný druh spoření. V současné době má penzijní připojištění asi 4 000 000 účastníků – při průměrném příspěvku účastníka kolem 400 Kč měsíčně si občané ČR měsíčně ukládají 1,6 miliardy korun na své stáří, což je částka nezanedbatelná i z celostátního hlediska.

Mnoho výhod najednou

Síla penzijního připojištění mimo jiné tkví i v tom, jak výrazně ho podporuje stát. Nejde jenom o přímé příspěvky, které jsou z celkového hlediska spíše tím méně výrazným bonusem. Ne, hlavní výhodou jsou příspěvky zaměstnavatele osvobozené od daní. Ty mohou činit až 24 000 Kč ročně, to jsou 2 000 Kč měsíčně čistého. Proto je příspěvek na penzijní připojištění jedním z nejatraktivnějších bonusů, které může zaměstnavatel nabídnout.

Státní příspěvek až 2 760 ročně

Od roku 2013 bude státní příspěvek na penzijní připojištění až 230 Kč měsíčně. Aby účastník takového příspěvku od státu dosáhl, musí sám vkládat 1 000 Kč měsíčně. Pokud zaměstnavatel přispívá 500 Kč měsíčně, spoří si účastník 1 730 Kč měsíčně, to je za 30 let více než 600 000 Kč, a to bez dalšího zhodnocení, které se ale dá u penzijního připojištění očekávat (v současnosti je v průměru kolem 5 % ročně).

Bohaté možnosti výplaty

Další výhodou penzijního připojištění je různorodost výplatních způsobů, které si navíc účastník volí až při ukončení spoření, typicky v 60 letech věku (ale lze i později). Peníze lze čerpat jednorázově, jako doživotní rentu, jako rentu po 15 let a tak dále. Možnosti zahrnují vyplácení pouze pro účastníka, nebo i pro pozůstalé v případě, že účastník předčasně zemře.

Garance nezáporného zhodnocení

Nikoliv nejmenší výhodou je i garance nezáporného zhodnocení, která penzijním fondům zakazuje znehodnocovat peníze účastníků špatným investováním. To znamená, že fond nikdy nepřipíše nižší zhodnocení, než 0 %. Tato výhoda ale bude platit pro penzijní připojištění uzavřená pouze do 30. listopadu 2012. Více informací o penzijním připojištění před důchodovou reformou i po ní najdete na portálu ipenze.cz.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.