30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Bankovní a nebankovní spotřebitelský úvěr, aneb čekají nás Vánoce

Bankovní a nebankovní spotřebitelský úvěr, aneb čekají nás Vánoce

Dnešní doba je finančně velmi náročná, o tom asi víme všichni. Zajistit si práci, bydlení, stravu, šatstvo, to by se již mohlo zdát pomalu nadlidským úkolem. Pokud máme doma děti, je zvládnutí finanční situace ještě náročnější, protože člověk musí počítat s náklady na školní potřeby, kurzy a kroužky. Všechno se přiostří, když se pomalu ale jistě blíží čas Vánoc, jako nyní. Chceme udělat radost svým známým, přátelům, rodině. Na jednoho člověka je toho už moc. Proto se spousta lidí uchyluje k myšlence využití spotřebitelského úvěru, ať už v bankovním či nebankovním sektoru. Uvědomujeme si ale, co všechno to bude obnášet?

Nejprve si přiblížíme samotný pojem spotřebitelský úvěr. Jde o nejjednodušší způsob, jakým lze rychle získat peníze. Oproti například hypotečním úvěrům, spotřebitelský úvěr má opravdu široké využití – může se jednat o formu financování přestavby bytu, nákup vybavení či elektroniky, ale i o způsob financování dovolené. Spotřebitelské úvěry jsou poskytovány jak bankovními institucemi, tak i nebankovními subjekty, kteří často umožňují sjednání úvěru na místě, kde věc kupujeme. I přes to, že kolikrát takto poskytovaný úvěr bývá méně „výhodný“ než úvěr od ověřené bankovní instituce, lidem to usnadní nákup, protože si s prázdnou kapsou mohou vybrat to, po čem touží, zažádají si o úvěr a de facto rovnou s novou věcí / službou odchází. V čem je tedy hlavní rozdíl?

Bankovní instituce

Název kreditní karty

Poskytované služby ke kreditní kartě

 

Úvěrový limit

Bezúročné období

Poplatek za vydání

Měsíční splátka

Měsíční úroková sazba

KB

KK Visa electron

Až 60.000,- bez zajištění

45 dní

Ne

1/20 částky + úrok

Repo sazba + 7% p.a.

ČSOB

MasterCard Standard

Až 250.000,-

55 dní

Pro klienty ne

Individuální domluva

Repo sazba + 7% p.a.

GE Money

MoneyCard Plus

Až 150.000,-

50 dní

ANO

Min. 2% částky + úrok

25.08-29,99 % p.a.

Česká spořitelna

KK odměna

Až 500.000,-

55 dní

Ne

Upraveno ve smlouvě

0-23,88% p.a.

Bankovní úvěr

Bankovní úvěr je již řadu let standardizovanou službou, kterou poskytují bankovní instituce. Pokud se podíváme přímo na trh ČR, nalezneme zde více než 30 bank, které spolu dennodenně soupeří o klienty, proto se také neustále rozšiřuje nabídka úvěrů. Poskytované úvěry lze členit na ty, jenž jsou poskytovány fyzickým osobám a poté ty, které jsou určeny pro právnické osoby. Zde se zaměříme na fyzické osoby, které nejčastěji využívají formu kontokorentního úvěru, povoleného přečerpání účtu, kreditní karty a účelového úvěru.

Nejdůležitějším bodem, pokud se už rozhodnete využít nějakého úvěru, je srovnání dostupných možností. Předvedeme si to na příkladu, kdy uvažujeme o kreditní kartě a chceme zjistit, u které z námi vybraných institucí nás vyjde nejlépe.Nebankovní úvěr

Sem lze zařadit vše (kreditní karty, půjčky, splátkový prodej), co neposkytují bankovní instituce. Je to tedy opravdu široký pojem. V této oblasti fungují velké firmy, drobní podnikatelé, ale i fyzické osoby. I přes to, že je vidina rychlých peněz sebevíc lákavá, člověk si musí v prostředí nebankovního sektoru dávat velký pozor od koho a hlavně za jakých podmínek si peníze půjčí. Ne vždy totiž narazíme na poctivého obchodníka, ale často dokonce na podvodníka. Poskytovatelé nebankovních úvěrů se staví ke klientovi čelem, úvěr tedy mohou získat i nezaměstnaní, lidé v důchodu, nebo ženy na mateřské. Je samozřejmé, že zde nebankovní instituce podstupují větší riziko, klienti nejsou finančně ověření. Toto riziko bývá často zohledněno ve vyšších úrokových sazbách.

Nakonec si uvedeme pár čísel z říjnového výzkumu zveřejněného v listopadu loňského roku, zaměřeného na finanční situaci a životní úroveň českých domácností, včetně jejich zatížení půjčkami a úvěry, který provedla Společnost STEM. Podle tohoto výzkumu některou z forem úvěru, leasingu nebo půjčky splácí 46 % domácností. Spotřebitelský úvěr využilo minimálně jednou téměř 70 % obyvatel ČR (od 18 do 59 let), polovina přitom využila spotřebitelský úvěr opakovaně. Nepatrně větší zkušenosti s „životem na dluh“ mají v ČR muži, kde alespoň jeden spotřebitelský úvěr čerpalo 16,6 % respondentů, více úvěrů pak 53,5 % respondentů. Ženy v tomto ohledu za muži mírně zaostávají (ne, že by to zde bylo na škodu), alespoň jeden úvěr mělo 17,8 % z nich, opakovaně si půjčuje 45,4 %.

Pokud tedy vážně přemýšlíte o spotřebitelském úvěru, opravdu pečlivě zvažte, zda ho potřebujete. Pokud ano, rozhodně doporučuji úvěry bankovní, vyvarujete se zbytečné nejistoty a případných problémů (je zde hrozba exekuce i osobního bankrotu). Nákup dárků je jistě finančně náročný, ale je úvěr opravdu to, bez čeho se u něj neobejdete? Dárky se o Vánocích dávají jako symbol toho, že na někoho myslíte, že vám na něm záleží. Není to hodnotě, nýbrž o tom, že si na sebe vzájemně vzpomeneme.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.