30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Daně

Daňové novinky – seznamte se s každoroční daňovou podzimní realitou

Daně se mění neustále. Někdy je to k lepšímu, někdy naopak k horšímu. Možná, že vaše společnost využívá služeb daňového a finančního poradenství, a proto nemusíte znát informace ze světa daní tak podrobně, i tak je ovšem dobré mít přehled o tom, co vás čeká a nemine.

Výklad k uplatňování DPH u nemovitých věcí

Aktualizovaný výklad k uplatňování DPH u nemovitých věcí zveřejněný ministerstvem financí reaguje na změny v legislativě platné od roku 2015 a je důležitý pro mnoho daňových subjektů (developery, dodavatele stavebních a montážních věcí, pronajímatele a nájemce a další subjekty). Zabývá se např. vymezením pojmů stavba, podlahová plocha obytného prostoru a rodinného domu pro sociální bydlení, atd. Výklad neobsahuje změny, které budou účinné od roku 2016.

Změny u daně z příjmů

Ministerstvo financí dále připravilo věcný záměr úprav v oblasti daně z příjmů, který by měl být v budoucnu realizován. Konkrétně většinou k 1. lednu 2017. Žádné radikální reformy se ovšem poplatníci bát nemusejí. Spíše se řeší některé nesrovnalosti či nejasnosti v zákoně stávajícím. Dlouhodobým úkolem pak má být návrh nové koncepce daňového řešení veřejně prospěšných subjektů.

Záměr také obsahuje několik úprav, které by měly začít platit od 1. ledna 2016 (tvorba daňové rezervy v souvislosti s příspěvkem na likvidaci solárních panelů, úprava kritérií definujících základní investiční fond, zvýšení daňového zvýhodnění na děti, atd.).

Protože materiál bude ještě předmětem diskuzí, mohou se některé oblasti ještě měnit a rozšiřovat či zužovat o některé další změny.

Změny týkající se spotřebních daní

Novela o spotřebních daních účinná od července obsahuje změny, které se týkají provozování daňového skladu na minerální oleje a nakládání se zvláštními minerálními oleji. Dále zavedení daně ze surového tabáku a úpravu nakládání se surovým tabákem. Součástí je i úprava zákona č.311/2006 Sb. o pohonných hmotách v souvislosti se zavedenou kaucí u distributorů pohonných hmot.

Povinnost kontrolního hlášení

Od 1. ledna 2016 bude zavedena nová povinnost u DPH, která byla legislativně schválena již v roce 2015. Bude se muset podávat tzv. kontrolní hlášení. To se bude týkat všech plátců DPH, kteří přijali nebo zrealizovali zdanitelné plnění s místem plnění v ČR. Hlášení se bude podávat jedině v elektronické podobě. Aby se plátci DPH mohli na tuto povinnost včas připravit, zveřejnilo ministerstvo financí řadu informací týkajících se této povinnosti včetně vzoru formuláře a jeho elektronické podoby.

Nechte si poradit od odborníků z KempHoogstad

Legislativní změny samozřejmě zasahují i do dalších oblastí daní. Rádi vás o nich informují profesionálové z renomované společnosti KempHoogstad, která se věnuje komplexnímu vedení účetnictví a daňovému poradenství od roku 2006. Jádro společnosti tvoří zkušení právníci a daňoví poradci s dlouholetou praxí.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.